Internationalisering ontwerpsector - 23 projecten geselecteerd

In de eerste ronde van de Regeling Internationalisering ontwerpsector van 2024 zijn 23 projecten geselecteerd. Programmaleider Mireille de Koning reflecteert op de ronde.

5 augustus 2024

algemene indruk

Meer dan de helft van de aanvragen vielen deze ronde binnen de discipline vormgeving, met daarbij regelmatig de sub-discipline social design. Het aantal aanvragen binnen de disciplines architectuur en digitale cultuur lag deze ronde redelijk gelijk, dankzij een stijging in het aantal aanvragen binnen de discipline digitale cultuur ten opzichte van 2022 en 2023.

Volgens de adviescommissie zijn de positief beoordeelde aanvragen goed uitgewerkt met een duidelijke onderbouwing van het gekozen onderwerp en de opzet van de samenwerking en onderzoek. Ook is de commissie positief over de actualiteit en relevantie van de gekozen onderwerpen in veel van de aanvragen. Daarbij werd wel opgemerkt dat meeste van de aanvragen zich progressief positioneerden, maar dat er weinig projecten zijn die op de politieke verschuivingen in Nederland en internationaal (vooral in Europa), en de implicaties daarvan, reflecteren.

Qua thematiek zag de commissie een aanhoudende trend van aanvragen gericht op sociale-, maatschappelijke- en klimaatgerelateerde kwesties. Meerdere projecten richtten zich op water vanuit verschillende ontwerpvormen en benaderingen, waarbij een aantal projecten non-humans of waterlichamen betrekken in de voorgestelde activiteiten, zoals de aanvraag van de Ambassade van de Noordzee. Binnen architectuur waren er ook meerdere aanvragen met een focus op het leven van gemeenschappen die leven met water, en het beheer daarvan. Binnen digitale cultuur zag de commissie een aantal projecten gericht op AI en de rol van technologie in het creëren van bewustzijn rondom actuele lokale en globale uitdagingen. Enkele voorbeelden van geselecteerde projecten zijn:

HOH Architecten – Re-thinking re-use
Re-thinking re-use is een alternatieve benadering van architectuur en erfgoed via een Nederlands-Japanse culturele uitwisseling. Het project wordt geïnitieerd door HOH Architecten en JNACA, met steun van het RCE. Terwijl de Japanse bouwcultuur een traditie van 'sloop-constructie' omarmt die gericht is op de toekomst, kijkt de Nederlandse cultuur juist naar het verleden voor oplossingen. Het project omarmt het hergebruik van bestaande gebouwen als alternatief voor sloop of conservering, en als reactie op de bijdrage van de bouwindustrie aan de duurzaamheidscrisis. Door samenwerking tussen Nederlandse en Japanse experts, architecten en universiteiten, en met behulp van een reeks workshops, openbare lezingen en publicaties, streven zij ernaar een nieuw richtinggevend evenwicht vast te stellen. Dit zal worden tentoongesteld op de Osaka World Expo 2025.

Anastasija Egges – Herring (fishing) archives
Voor het project Herring (fishing) archives onderzoekt Anastasija Egges de nasleep van Brexit in relatie tot vissersgemeenschappen en de gevaren van de beoogde grens voor de visvoorraad. Het onderzoek documenteert de verdeeldheid in de Noordzee vanuit drie verschillende perspectieven: de kleinschalige vissersgemeenschappen, de visserij-industrie en de haringscholen. Het doel van het project is om de toekomst van de visserij te begrijpen door de huidige situatie vanuit drie verschillende perspectieven te bekijken en te proberen deze samen te brengen in een gezamenlijk gesprek. Volgens de ontwerper moet visserij worden beschouwd als een regeneratieve praktijk in plaats van een extractieve daad. Daarom is het essentieel om te luisteren naar stemmen die de kennis en praktijkervaring bezitten van hoe dit kan worden bereikt, over verbinden, herverbinden, leren en afleren, aanpassen en erkennen om samen te kunnen overleven en gedijen.

Ritvik Kushu – Living knowledges of the endangered
Het project Living knowledges of the endangered, geleid door fotograaf Jet Siemons en ontwerper Ritvik Khushu, vindt plaats in Nederland en in Malabar (het huidige zuidwesten van India). Dit project brengt archiefmateriaal, inzichten, verhalen, materialen en verbindingen samen. Hiermee hopen de projectpartners bij te dragen aan het herformuleren van 'verstoorde' kennis en de sociale en geestelijke context waarin deze kennis is ontstaan. Het project combineert dekoloniale theorie, een ontwerpvraag en gemarginaliseerde mystiek. Gericht op de vraag: wat zou het betekenen om te ontwerpen, te archiveren en te werken vanuit het perspectief van de kosmologische ander? Het project richt zich vooral op het documenteren, behouden en nieuw leven inblazen van inheemse genezingstradities en hun sociale en spirituele context. In de eerste fase wordt de basis van het project gelegd. Deze fase omvat het opbouwen van netwerken, het verzamelen van uitgebreid materiaal en het ontwikkelen van prototypes voor nieuwe archiveringsstrategieën.

Klik hier voor alle geselecteerde projecten in Internationalisering ontwerpsector in 2024.

cijfers

Van de 54 in behandeling genomen aanvragen zijn 23 aanvragen gehonoreerd. Dit brengt het honoreringspercentage op 43 procent. Het beschikbare budget van deze ronde was € 375.000.

De eerstvolgende deadline van de Regeling Internationalisering ontwerpsector is 1 oktober 2024.