Prix de Rome
De Prix de Rome Architectuur, de oudste, meest prestigieuze prijs van Nederland voor architecten tot 35 jaar, wordt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap iedere vier jaar georganiseerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Eerdere Prix de Rome-edities
Lesia Topolnyk is de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2022 met haar inzending over de crashsite van MH17 uit 53 anonieme inzendingen. De genomineerden reageerden met hun voor de prijs ontworpen werk op het thema Healing Sites. De jury van de Prix de Rome Architectuur 2022, bestaande uit Afaina de Jong, Alessandra Covini, Emilio Ambasz, Dirk Sijmons, Jan Jongert en Syb Groeneveld, selecteerde Topolnyk boven de genomineerden Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski) en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen). De architect ontving de prijs van € 40.000 en een residency naar keuze uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam, waar de tentoonstelling werd geopend.
De Prix de Rome Architectuur werd in 2022 in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap georganiseerd door het Mondriaan Fonds, in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Nieuwe Instituut.
Architect Alessandra Covini won de Prix de Rome Architectuur 2018 voor haar ruimtelijk voorstel Amsterdam Allegories. De opdracht was gericht op het Low Pressure landelijk gebied in Oost-Groningen. 66 architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten ontwierpen hiervoor een interventie voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk. De jury, bestaande uit Mels Crouwel, Frank Havermans, Afaina de Jong, Oana Rades en Peter Cachola Schmal selecteerde vier architecten voor de shortlist: Alessandra Covini, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries. Zij maakten speciaal voor de prijs nieuw werk dat te zien was in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
De Prix de Rome Architectuur werd in 2018 in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap georganiseerd door het Mondriaan Fonds, in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Nieuwe Instituut.
Architect Donna van Milligen Bielke won de Prix de Rome Architectuur 2014 met het ontwerp Cabinet of Curiosities. De fictieve opdracht die door de jury van de Prix de Rome Architectuur 2014 werd geformuleerd concentreerde zich op de Hoogstraat in Rotterdam. De shortlist werd gevormd door de acht genomineerden Steven Delva, Anne Holtrop, Florian Idenburg, Marieke Kums, Kees Lokman, Donna van Milligen Bielke, Jasper Nijveldt, Tim Prins en het duo XML (Max Cohen de Lara en David Mulder).