Terugblik Dutch Design Week 2024

Van 19 tot en met 27 oktober 2024 presenteerde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een nieuwe lichting ontwerptalent tijdens Dutch Design Week. Deze editie van Stimuleringsfonds presents talent, georganiseerd vanuit de Regeling Talentontwikkeling, vond plaats in de Portiersloge op Strijp-S. In het Klokgebouw waren daarnaast nog eens zeventien projecten te zien die zijn ondersteund vanuit Innovatielabs, een gezamenlijk programma van het Stimuleringsfonds, namens alle zes rijkscultuurfondsen, in samenwerking met CLICKNL.

stimuleringsfonds presents talent

Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van vormgeving, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De beurs geeft hen tijd om een goed fundament te leggen voor een onderscheidende praktijk. Ze krijgen de ruimte om zichzelf als maker te ontplooien en belangrijke thema’s in hun werk te onderzoeken. Ook kunnen ze investeren in duurzame relaties, zowel binnen hun vakgebied en de creatieve industrie, als daarbuiten.

In de tentoonstelling Stimuleringsfonds presents talent lieten de ontwerptalenten via werken, maar ook via performances en panelgesprekken, zien wat dit jaar hen heeft gebracht. Bezoekers maakten kennis met een breed scala aan projecten. Deze liepen uiteen van een herinterpretatie van negatieve stereotypes over Noord-Afrikaanse vrouwen via traditionele henna tot onderzoek naar ruimtelijke rechtvaardigheid op de Amsterdamse Wallen. Ook waren er queer verhalen verteld via keramische sculpturen en film, en interactieve kunstprojecten over inclusie en verbondenheid.

Nieuwsgierig geworden naar de talenten? Op Platform Talent vind je interviews en videoportretten.

Moderator Isabel Sheridan in gesprek met directeur-bestuurder Syb Groeneveld tijdens de opening. Foto: Clara Gus.
De Portiersloge (links) en de performance werk Tessa van Eeden (rechts) tijdens de opening. Foto: Clara Gus.
Bezoekers in de tentoonstellingsruimte tijdens de opening. Foto: Clara Gus.
Meet the maker met Cotecreate (links) en performance van Amos Peled (rechts). Foto: Clara Gus.
Werken van Zobayda, Duya Zita, Quiana Cronie, Ange Neveu. Foto: Clara Gus.
Werken van Ro Buur (links) en Lukas Engelhardt (rechts). Foto: Clara Gus.

Innovationlabs #2: the growing archive

De expositieInnovationlabs #2: the growing archive in het Klokgebouw toonde de oogst van de tweede editie van Innovatielabs, een programma waarin innovatieve ideeën voor de culturele en creatieve sector worden onderzocht, getest en verbeterd. Bezoekers maakten kennis met uiteenlopende initiatieven gericht op een wendbare en weerbare toekomst van de sector.

Onderdeel van de expositie was een open lab, waar bezoekers demonstraties konden zien van nieuwe technologieën, zintuiglijk werden geprikkeld of in gesprek konden gaan met makers. Ook was het mogelijk om zelf innovaties te testen, zoals een geavanceerd archiveringssysteem om materiële collecties te digitaliseren en een demo om avatars te ontwerpen voor bijvoorbeeld muzikale optredens of livestreams.

Speciale aandacht ging uit naar de bevindingen van onderzoekers van verschillende kennisinstellingen die de initiatieven hebben gevolgd en ondersteund bij het innovatieproces. Vijf routekaarten boden inzicht in dit onderzoek en dienden daarnaast als hulpmiddel voor bezoekers om door de expositie te navigeren.

Meer weten over innovatie in de culturele en creatieve sector? Op innovatielabs.org vind je een groeiend archief van toepasbare kennis en inzichten.

Onderzoekers van HKU, Lies Wijnterp (midden) en Veerle Spronck (rechts), tijdens een tour door de expositie. Foto: Clara Gus
Maas Lab (links) en presentatie van de vijf routekaarten (rechts). Foto: Clara Gus
Center Stage Robotics. Foto: Clara Gus
Groen & inclusief voorwaarts. Foto: Clara Gus