Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren

Voor werkplaatsen, labs en andere platforms die jongeren stimuleren om praktische en strategische ontwerpskills op te doen of verder te ontwikkelen.

gesloten

sluitingsdatum verstreken

max € 75.000

aanvraagbedrag

€ 750.000

budget 2024

Belangrijke info

De open oproep is een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie. Het doel is om een impuls te geven aan initiatieven die groepen jongeren en startende ontwerpers wegwijs maken in de Nederlandse maak- en ontwerpcultuur. Denk hierbij aan productontwerp, textiel- en modeontwerp, ruimtelijk ontwerp, creative coding of bijvoorbeeld visual storytelling.

De oproep richt zich op (grassroots) initiatieven die goed weten wat er speelt in de leefomgeving van de beoogde doelgroep en hun behoeften kennen. Deze initiatieven bereiken nieuwe, potentiële makers met uiteenlopende culturele en sociaaleconomische achtergronden.

De oproep staat open voor platforms, organisaties of instellingen met een programma gericht op het ontwerpveld of de maakcultuur. Partijen die in oprichting zijn, kunnen ook een aanvraag indienen binnen deze open oproep.

De fondsen vinden het belangrijk dat er in het gehele koninkrijk initiatieven binnen deze oproep worden ondersteund. Daarom is er per regio minstens plek voor één voorstel. Hierbij gaat het om de regio waarbinnen de activiteiten plaatsvinden. Binnen deze oproep wordt de volgende regio-indeling gehanteerd:

- Het Caribisch deel van het Koninkrijk: de zelfstandige landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba;
- Midden: Flevoland, Utrecht;
- Noord: Drenthe, Friesland, Groningen;
- Oost: Gelderland, Overijssel;
- West: Noord-Holland, Zuid-Holland;
- Zuid: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland.

Er kan binnen deze open oproep subsidie worden aangevraagd voor:

Programma’s met een looptijd van maximaal een jaar, die uiterlijk 1 april 2025 van start gaan, waarbij één of meerdere professionele ontwerpers zijn betrokken en die zijn gericht op een of meerdere van onderstaande activiteiten:
- buitenschoolse educatie, kennisontwikkeling of kennisoverdracht in de vorm van technische, artistieke of praktische vaardigheden;
- ontwikkelen van ontwerpstrategieën;
- ondersteunen van beginnende makers bij hun portfolio-opbouw, het versterken van hun netwerk en/of opstarten van een eigen praktijk binnen de creatieve industrie.

En activiteiten gericht op de professionalisering van de eigen organisatie (maximaal 35% van het aan te vragen subsidiebedrag), bijvoorbeeld:
- het ontwikkelen van een langetermijnvisie en -strategie;
- het versterken van de positionering van de eigen organisatie.

Aanvullend op artikel 5 van de Regeling Open Oproep geldt dat een subsidieaanvraag binnen deze open oproep niet in behandeling wordt genomen als:

1. De aanvrager ondersteuning ontvangt:
- op grond van de Regeling op het specifiek cultuurbeleid (Basis Infrastructuur);
- op basis van een vierjarige subsidie van een van de Rijkscultuurfondsen.

2. De aanvraag wordt ingediend door een onderwijsinstelling

3. Voor dezelfde activiteiten al subsidie wordt verleend:
- op grond van de Regeling op het specifiek cultuurbeleid (Basis Infrastructuur);
- op basis van een andere regeling van een van de Rijkscultuurfondsen.

In voorstellen mag worden samengewerkt met onderwijsinstellingen, zolang de activiteiten buiten het reguliere onderwijscurriculum en reguliere schooluren vallen. Een summer school-programma behoort bijvoorbeeld wel tot de mogelijkheden.

Lees voordat je een aanvraag doet deze drie documenten:

Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren

De beoordeling van aanvragen vindt plaats op basis van de Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren. Hierin staan de aanleiding en doelstelling, centrale vragen, criteria en procedure beschreven.

Handleiding voorbereiding subsidieaanvraag

In de Handleiding voorbereiding subsidieaanvraag vind je handvatten en tips ter voorbereiding van een subsidieaanvraag. Op basis hiervan kun je een zo volledig mogelijke aanvraag opstellen.

Regeling Open Oproep

De beoordeling van aanvragen vindt ook plaats op basis van de Regeling Open Oproep. Hierin worden de algemene voorwaarden, weigeringsgronden, wijze van publicatie, wijze van indiening, beoordeling, toekenning en subsidieverplichtingen beschreven.

Aanvragen worden beoordeeld op basis van de Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren en de Regeling Open Oproep.

beoordelingscriteria

- opzet van het programma;
- rol en kwaliteit van de betrokken ontwerpers;
- toegankelijkheid van het programma;
- positionering binnen de bestaande infrastructuur;
- duurzaamheid van het programma.

innemen

Als je je aanvraag hebt ingediend, controleert het fondsbureau de aanvraag op de formele eisen uit de Regeling Open Oproep.

beoordelen

Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt je aanvraag op basis van de Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren en de Regeling Open Oproep. De commissie brengt het advies uit aan het bestuur van het Stimuleringsfonds.

rangschikking

De beoordeling van de open oproep heeft de vorm van een tender: dit betekent dat binnen het beschikbare budget een aantal voorstellen boven de andere wordt verkozen. Alleen positief beoordeelde programma's kunnen worden ondersteund.

besluit

Het bestuur betrekt het advies van de commissie in het besluit tot het al dan niet verlenen van de subsidie. Via een beschikking word je op de hoogte gebracht van dit besluit.

verantwoording

Als je subsidie ontvangt van het Stimuleringsfonds ga je ook verplichtingen aan. Twee weken voor de afronding van je project ontvang je per e-mail het verzoek om je verantwoording in te dienen via de aanvraagomgeving.

Hoe kom je tot een overtuigende aanvraag?

tip 1

wees helder en val niet in herhaling

tip 2

ondersteun je voorstel met beeldmateriaal

tip 3

stel een realistische begroting op

tip 4

denk aan je eigen beloning en die van partners

tip 5

vraag feedback en scherp je voorstel aan

Het stappenplan

Wil je subsidie aanvragen bij deze open oproep?

Start je aanvraag
heb je vragen?

Is er iets niet duidelijk? Voor vragen over de open oproep en de procedure kun je contact opnemen met Chloë Neeleman, Anouk Laverge of Anselm van Sintfiet via ontwerpendleren@stimuleringsfonds.nl of via 010 436 16 00. Heb je een meer algemene vraag, bekijk dan eerst de veelgestelde vragen.