Vormgeving – 42 projecten geselecteerd

In de grootste ronde van de Regeling Vormgeving ooit, de tweede ronde van 2024, zijn 42 aanvragen geselecteerd. Tibor Bijl, coördinator Vormgeving, reflecteert op de ronde.

21 augustus 2024

algemene indruk

Het aantal aanvragen binnen de Regeling Vormgeving van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie neemt iedere ronde toe en deze tweede ronde was dan ook uitzonderlijk groot. Niet eerder kwamen er zoveel aanvragen binnen. Na een controle op de formele criteria en volledigheid zijn 98 aanvragen in behandeling genomen en aan de adviescommissie voorgelegd. Daarvan betrof het bij 58 gevallen de aanvraag van een startsubsidie. In totaal is er aan 42 projecten subsidie toegekend.

Er waren deze ronde een aantal terugkerende thema’s, zoals de relatie tussen mens en natuur, met enkele aanvragen gebaseerd op locatie-specifiek ontwerpend onderzoek. Ook waren er meerdere ontwerpprojecten ingestoken vanuit een feministisch perspectief, met onderwerpen als ecofeminisme en hydrofeminisme. Daarnaast waren er opnieuw enkele projecten gerelateerd aan gezondheid en de dood – een thema dat de adviescommissie ook de vorige ronde opmerkte. Het ging hierbij zowel om de omgang met de dood als de bijbehorende rituelen en objecten.

Het valt de commissie al een aantal rondes op dat er veel ‘hermetische’ aanvragen bij zitten. Daarmee worden aanvragen bedoeld die vanuit een zeer innerlijke belevingswereld of persoonlijke fascinatie zijn ingestoken, maar weinig de relatie met de buitenwereld leggen. De commissie mist aanvragen die reflecteren op grote actuele kwesties. Ook ziet de commissie graag dat aanvragers concreter uitleggen waarom ze specifiek bij de Regeling Vormgeving aanvragen, zeker bij grote publieksevenementen, festivals en projecten met een social design-aanpak die voornamelijk een maatschappelijke doelstelling hebben.

Okra Agency – Okra: Afro-Europese perspectieven in design

selectie

Enkele opvallende projecten deze ronde waren:

Okra Agency – Okra: Afro-Europese perspectieven in design
Okra: Afro-Europese perspectieven in design is een digitale publicatie waarin het werk van Afro-Europese makers en denkers centraal staat. Het project is een initiatief van Okra Agency en is het vervolg op een vooronderzoek dat aantoonde dat de Afrikaanse diaspora nauwelijks gerepresenteerd is in de Nederlandse ontwerpsector. De digitale publicatie Okra bevat onderzoeksresultaten, beeldmateriaal, artikelen en interviews die samenkomen in twee hoofdonderdelen: een catalogus en redactionele content. De catalogus dient ter informatie en educatie en bevat een overzicht van hedendaagse zwarte ontwerpers en hun werk, werkwijzen en inspiratiebronnen. De redactionele content biedt inspiratie en motivatie via het uitlichten van zwarte ontwerpers en belangrijke onderwerpen binnen ontwerp en architectuur. De publicatie wordt ingevuld in samenwerking met verschillende onderzoekers, schrijvers, curatoren en ontwerpers. Aanvullend wordt een reeks live talks georganiseerd bij Metro54 in Amsterdam met nationale en internationale gasten. Het doel is om met de publicatie en programmering de hedendaagse Afro-Europese ontwerpidentiteit in kaart te brengen en zichtbaar te maken en zo de erkenning en participatie van de volgende generatie Afro-Europese makers en denkers in de creatieve industrie te bevorderen.

n.stijns - Mesmerizing... een warme en gezellige relatie met de belastingdienst

n.stijns - Mesmerizing... een warme en gezellige relatie met de belastingdienst
Het onderzoeksproject Mesmerizing… een warme en gezellige relatie met de belastingdienst komt voort uit een urgentie van Nadine Stijns om breder na te denken over de rol van de culturele en creatieve sector in relatie tot sociale rechtvaardigheid. Stijns onderzoekt aan de hand van een niet draagbare collectie en installatie hoe ze het toeslagenschandaal en onderliggende thema’s als institutioneel racisme kan visualiseren en materialiseren. Het doel is om met de installatie het toeslagenschandaal op de agenda te houden en onder de aandacht te brengen bij niet alleen een breed publiek, maar juist ook de creatieve industrie. In de startfase en het vervolg van het project werkt Stijns samen met Metro54 in Amsterdam om te zoeken naar een geschikt podium en een partner om een grote manifestatie rondom het toeslagenschandaal, schuldenproblematiek en data driven welfare policing te organiseren.

stichting Platform DIS – Fruiting bodies

stichting Platform DIS – Fruiting bodies
Het project Fruiting bodies van Platform DIS draait om de vraag hoe de mens anders kan samenleven met ecosystemen op deze planeet. Het leven op aarde wordt in toenemende mate verstikt door menselijk handelen en het belang van andere vormen van samenleven wordt volgens het platform met de dag urgenter. Fruiting bodies wordt een netwerk van residenties waarin kunst en regeneratieve landbouw gezamenlijk de onderzoeksvraag verkennen. Met de startsubsidie wil Platform DIS een ecosysteem van boerderijen, vormgevers, omwonenden en partners laten groeien dat via residenties waardevolle kennis en inspiratie oplevert over regeneratief leven. Betrokken partners in het project zijn onder andere regeneratief landgoed Kleverland in Erlecom en regeneratieve boerderijen Bodemzicht in Lochem en Eetmeerbosch in Nijmegen. Kunstenaars Christine Hvidt en masharu zijn uitgenodigd voor een demo-residentie gedurende de startfase van het project. Op de lange termijn wordt gewerkt aan de inhoudelijke programmering en mogelijke uitbreiding van het netwerk in Europa, in samenwerking met Borderland Residencies.

Nova Illustration - Graphic novel over Zuid-Afrikaanse sekswerkers

Nova Illustration - Graphic novel over Zuid-Afrikaanse sekswerkers
Striptekenaar Nova de Hoo werkt aan een graphic novel over het meerstemmige verhaal van Zuid-Afrikaanse sekswerkers. In de startfase neemt ze interviews af, doet ze literatuur- en beeldonderzoek en maakt ze een storyboard. De Hoo werkt hierbij samen met de Zuid-Afrikaanse organisatie Sex Workers Education & Advocacy Taskforce (SWEAT), die haar in contact brengt met verschillende sekswerkers. De Hoo is ervan overtuigd dat strip een geschikt medium is voor het geven van een menselijk gezicht aan een gestigmatiseerd beroep zoals sekswerk. Met een dynamische verbeelding van scènes in lijn en kleur wordt een verhaal volgens haar tastbaar en persoonlijk. Met dit project wil De Hoo meer leren over het maken van maatschappelijke stripromans, en vaardiger worden in het combineren van journalistiek en beeldverhaal. Het uiteindelijke boek zal door Uitgeverij Oogachtend worden uitgegeven in Nederland en België.

Klik hier voor alle geselecteerde projecten in de Regeling Vormgeving in 2024.

cijfers

Van de 98 in behandeling genomen aanvragen zijn er 46 aanvragen positief beoordeeld. Het budget is deze ronde verhoogd van €575.000 naar €633.666, als gevolg van een aanvulling uit overgebleven middelen van deze beleidsperiode. Dit beschikbare budget was niet toereikend om alle positief beoordeelde aanvragen te honoreren en daarom heeft de adviescommissie moeten prioriteren. De procedure die hierbij is gehanteerd, staat omschreven in de Regeling Vormgeving. Met 42 gehonoreerde projecten komt het honoreringspercentage deze ronde op 43 procent.

vervolg

De eerstvolgende sluitingsdatum voor de Regeling Vormgeving is 24 september 2024. Dit is de derde en laatste ronde van 2024.

Foto bovenaan: Beatriz Sandini – Mani