Vormgeving – 16 projecten geselecteerd

In de derde ronde Vormgeving van 2021 zijn 16 voorstellen geselecteerd. Coördinator Eva Roolker reflecteert op de ronde.

11 november 2021

algemene indruk

Alle positief beoordeelde aanvragen konden deze ronde worden gehonoreerd. Er werden deze ronde relatief weinig aanvragen ingediend; de diversiteit van de voorstellen was wel groot. Er zijn voorstellen gedaan voor onder meer animatiefilms, documentaires, publicaties, tentoonstellingen, graphic novels, materiaalonderzoek en een modecollectie. Opvallende projecten deze ronde zijn:

HENK
– Lisa Konno
Na NOBU en BABA is HENK het derde en laatste deel van een drieluik modeportretten over vaders met een migratieachtergrond. Hoofdpersoon is Henk Shakison, de Surinaamse conciërge van de Rietveld Academie en vader van drie zoons. Met de documentaire willen modeontwerper Lisa Konno en schrijver/regisseur Sarah Blok thema's zoals erkenning, migratie en culturele identiteit aankaarten en onderzoeken hoe mode hierin een verbindende rol kan spelen. Voor de documentaire wordt samengewerkt met Studio Ruba en de VPRO. Het gehele project bestaat uit een modecollectie, een multidisciplinaire documentaire, een serie installaties en een publicatie.

Wastebased Paint
– Studio Kirstie van Noort
Ontwerper en onderzoeker Kristie van Noort start een onderzoek naar de mogelijkheden om ecoverf nog milieuvriendelijker te produceren door fossiele grondstoffen te vervangen voor natuurlijke (rest)materialen. De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar het gebruik van restmaterialen voor de keramische industrie. Dit leidde tot een grote verzameling ruwe materialen. Van daaruit wil ze nu verder gaan met testen en analyseren en natuurlijke pigmenten ontwikkelen voor muurverf, ter vervanging van de gebruikelijke synthetische pigmenten. Daarnaast wil ze onderzoeken hoe de consument bewust kan worden gemaakt van het belang van een meer duurzame omgang met verf. Van Noort werkt samen met het Nederlandse merk Fairf van ecologische verfproducent Baril Coatings.

Nanna de Jong - Ingrown

Milan Knizak Store for Art and Design – Kunstverein
Milan Knížák Store for Art and Design is een retrospectieve tentoonstelling over het werk van de Tsjechische multidisciplinaire kunstenaar en Fluxus-east directeur Milan Knížák. In de tentoonstelling wordt Knížáks rol als kunstenaar verkend door de lens van zijn meubelstukken. Naast originele – nooit eerder in Nederland vertoonde – stukken uit de persoonlijke collectie van Knížák, worden ook schetsen en archiefmateriaal getoond die de werken in hun originele context plaatsen. Ontwerper Kaisa Sööt verzorgt de scenografie van de tentoonstelling en gaat daarin de dialoog aan met Knížák en diens praktijk. Kunstverein wil met de tentoonstelling een hedendaagse invulling geven aan de houding die Knížák had ten opzichte van zijn praktijk en proces. Ook wil het de West-Europese invloed en stereotypes over kunst en design uit Oost-Europa nuanceren en een voorbeeld stellen voor duurzaam tentoonstellingsontwerp.

Publishing Diasporic Narratives
– Publication Studio Rotterdam
Met Publishing Diasporic Narratives wil Yin Yin Wong, na jarenlang Publication Studio Rotterdam te hebben geleid, een omslag maken in haar praktijk als ontwerper en uitgever. Wong constateert een toenemende aandacht voor diasporische narratieven in kunsteducatie in de vorm van tijdelijke programma's, gastcuratoren, zomertentoonstellingen en minors. Haar doel is om een uitgeverij op te zetten waar dit thema niet een toevoeging is op een bestaand programma, maar een op zichzelf staand platform dat een nieuw geluid laat horen binnen de bestaande Nederlandse traditie van (kunstenaars-)boekenontwerp. Om de schaal en haalbaarheid van het platform te onderzoeken, start ze een vooronderzoek dat onder andere bestaat uit literatuuronderzoek, een onderzoek naar gelijksoortige platforms en mogelijke samenwerkingspartners en zal ze experimenteren met de vorm van de uitgeverij op zowel grafisch als inhoudelijk-operationeel niveau.

Zeeweg
– Spotted Bird
De korte animatiefilm Zeeweg gaat over hoe er door de komst van de Afsluitdijk een einde kwam aan de visserij in de Zuiderzee. Aan de hand van de relatie tussen een visser en zijn zoon wordt getoond hoe het leven in de dorpen en stadjes rond de Zuiderzee als gevolg hiervan veranderde. Juan de Graaf ontving voor dit project eerder een startsubsidie. Hiermee is onder andere de synopsis ontwikkeld tot een volledig scenario. Daarnaast werd er onderzoek gedaan naar het ontwerp en de beweging van de personages. Om de animatiefilm te realiseren is de productie van Zeeweg is inmiddels overgenomen door productiehuis Spotted Bird. De film is primair bedoeld voor het artistieke festivalcircuit. Door de historische waarde van de film zal de film ook in musea worden getoond.

Klik hier voor alle in 2021 geselecteerde projecten in Vormgeving.

cijfers

Van de 38 in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn er 16 gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 43 procent. De sluitingsdatum van de laatste ronde dit jaar was 29 september 2021. Bekijk hier de sluitingsdata voor komend jaar.