Bouwen aan talent – 12 young professionals geselecteerd

Uit de 63 inzendingen die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontving in reactie op de Open Oproep Bouwen aan talent zijn twaalf young professionals geselecteerd. Zij zullen met gevestigde ontwerpbureaus, die al eerder werden geselecteerd, gaan samenwerken aan actueel maatschappelijke opgaven.

14 januari 2021

Met de Open Oproep Bouwen aan talent wil het Stimuleringsfonds de aansluiting van startende architecten, stedenbouwers, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten met het werkveld verstevigen en ruimte bieden aan artistieke en professionele uitwisseling. Dit gebeurt in het kader van actueel maatschappelijke opgaven, zoals de ontwikkeling van duurzame, betaalbare en toepasbare bouwtechnieken, gezonde verstedelijking, werkomgevingen van de toekomst en groen wonen in Nederland. Het budget voor deze open oproep komt uit de extra middelen die minister Van Engelshoven beschikbaar stelde om makers in de ontwerpsector te ondersteunen die hard zijn getroffen door de uitbraak van covid-19.

achtergrond
Interieurarchitect Aslı Çiçek beoordeelde samen met Samir Bantal, directeur van de architectonische denktank AMO, en met landschapsarchitect Joost Emmerik de aanvragen. Aslı Çiçek: 'Covid-19 is een onaangename aanvulling op de toch al uitdagende professionele omstandigheden voor recent afgestudeerden. Hoe vind je een geschikte werkomgeving in een architectuurpraktijk zonder veel ervaring in het vakgebied? En hoe ontwikkel je je in verschillende lagen, variërend van uitvoering tot onderzoek tussen verschillende schalen van het architectenvak? Door architectenpraktijken wordt het vraagstuk vanuit een ander perspectief ervaren. Ze worden geconfronteerd met krimpende, uitgestelde opdrachten en hebben als gevolg van de pandemie een onzekere toekomst. Bouwen aan talent is een initiatief dat beide partijen wil ondersteunen door een stevige brug te bouwen om elkaar te vinden, zodat belangen, ambities, behoeften en productiviteit op een vanzelfsprekende, constructieve manier kunnen samenkomen.'

selectie
De volgende twaalf samenwerkingen zijn geselecteerd:

Architectuur
-
Maathuis/JoustraReid gaat samenwerken met Whatremimakes, het bureau van recent afgestudeerd architect en rietdekker Remi Groenendijk. Samen starten zij een ontwerpend onderzoek naar alternatieve circulaire bouwtechnieken, plus een onderzoek naar de toepasbaarheid daarvan en visie daarop van bij het bouwproces betrokken partijen.
- Linea Architecten start een samenwerking met zelfstandig werktuigbouwkundige en industrieel ontwerper Rombout Frieling. Samen met Linea Architecten gaat hij onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de Energiewoningen die veertig jaar geleden werden gebouwd aan het Waterwerk in Rotterdam te verduurzamen en het wooncomfort ervan te vergroten.
- Studio VVKH gaat samenwerken met architect Alexander Beeloo. Naast zijn parttimebaan bij krft runt hij zijn eigen studio. In de traditie van architect Sir Edwin Lutyens gaan Studio VVKH en Beeloo onderzoek doen naar de betekenis van materialisatie, maatsystemen en detail in de huidige en toekomstige bouwcultuur.

Possad Maxwan – Slachthuissite

Stedenbouw en planologie
-
BURA urbanism start een samenwerking met Sophia Holst, die in haar werk door middel van ruimtelijke interventies onderzoek doet naar architectuur. Samen met BURA gaat ze nu onderzoeken welke nieuwe kernwaarden van belang zijn om Amsterdam te maken tot sociaal duurzame stad.
- PosadMaxwan start een samenwerking met stedenbouwkundige Szymon Michalski. Michalski heeft een sterke interesse in klimaatadaptatie en is momenteel werkzaam op de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Samen starten zij een onderzoek naar gezonde verstedelijking.
- Rademacher de Vries Architecten start een samenwerking met architect en stedenbouwkundige Jana Culek. Culek is bezig met het opzetten van haar eigen praktijk en is als onderzoeker verbonden aan de TU Delft. Met Rademacher de Vries gaat ze in het kader van de realisatie van 5000 woningen binnen een hoogstedelijke woonomgeving in de buurt van Rotterdam werken aan drie verschillende stedelijke en architectonische vragen.

Serge Schoemaker Architects – Zeilfort Kudelstaart

Interieurarchitectuur
-
Hollandse Nieuwe gaat samenwerken met interdisciplinair ontwerper Marta Róbertsdóttir. Onder de naam Work environments of the future gaan zij met de kennis die is opgedaan als gevolg van covid-19 onderzoeken welke nieuwe eisen er aan kantooromgevingen worden gesteld. Wat is de invloed van nieuwe behoeften op de inrichting van onze werkomgeving?
- Serge Schoemaker Architects en Nicky Brockhoff gaan zich samen richten op de herbestemming van Fort Kudelstaart, een forteiland in de gemeente Aalsmeer dat in de komende jaren zal worden getransformeerd tot nautisch centrum, met zeilsport-, horeca-, hotel- en vergaderfaciliteiten. Nicky Brockhoff ronde afgelopen jaar haar master Architecture, Urbanism en Building Sciences af aan de TU Delft en was verbonden aan de leerstoel Interior Building Cities.

Tuin- en landschapsarchitectuur
-
Feline Verbrugge is landschapsontwerper en in het bijzonder geïnteresseerd in landschapsherstel door de combinatie van regeneratieve voedsellandschappen en natuurontwikkeling. Samen met H+N+S richt ze zich op een ontwerpend onderzoek naar een robuust watersysteem in combinatie met kringlooplandbouw op de hogere zandgronden.
- Studio Hartzema en Isabel Recubenis gaan een samenwerking aan waarin ze zich richten op groen wonen in Nederland, in het bijzonder in de Randstad, en nieuwe ecologieën. Isabel Recubenis rondde afgelopen jaar haar master Architecture, Urbanism en Building Sciences aan de TU Delft af en studeerde en werkte daarvoor in Valencia.

Interdisciplinair
- Jacques & André, Bruno Vermeersch gaat samenwerken met intuïtief architect, timmerman en filosoof Maarten de Haas. Ze gaan zich richten op een plan om Maison à Bordeaux van Rem Koolhaas tot circulair bouwwerk te maken.
- Vanschagen Architecten start een samenwerking Wessel de Graaf, die afgelopen zomer zijn master Architecture, Urbanism en Building Sciences aan de TU Delft afrondde. Via een sociaal betrokken aanpak gaan ze zich richten op de verduurzaming van de Haagse zestigerjarenwijk Mariahoeve, die een wankelende balans kent tussen soorten bewoners, water en groen, gevarieerde stedelijke, en open bebouwing.

De ontwerpbureaus en young professionals gaan een werkperiode aan van drie maanden. De werkperiodes zijn parttime en starten in het eerste half jaar van 2021.