
Community Land Trust Brussel (CLTB) creëert gemeenschappelijke gronden door land van de markt te halen en speculatie onmogelijk te maken, waardoor nieuwe sociale woningbouwmodellen mogelijk zijn. In samenwerking met het team Brussels Bouwmeester Mâitre Architecte (BMA) heeft dit model op verschillende plekken in de stad unieke architectuur opgeleverd als manifestatie van uitzonderlijke uitgangspunten voor woningbouw en openbare voorzieningen.
CLTB is in 2010 opgericht door een coalitie van activisten en verenigingen. Voor gemeentelijke gronden die minder interessant zijn voor marktpartijen en standaardwoonconcepten (bijvoorbeeld een driehoekig erf met blinde muur als afscheiding of rond een klein openbaar toegankelijk park), worden samen met het team (BMA) een architectuurprijsvraag uitgeschreven. Er worden specifieke eisen of wensen meegegeven, zoals bijzondere samenlevingsvormen, functiecombinaties, biodiversiteit of circulariteit. BMA organiseert de prijsvragen en stelt een professionele jury op, die samen met CLTB, bewoners en de buurt (die vooral kijkt naar de openbaar toegankelijke voorzieningen). Het juryrapport, inclusief runners-up, wordt gepubliceerd. De design briefs evolueren overigens gelijkop met maatschappelijke ambities. In de jaren 2010 gingen ze veel over dichtheid; tegenwoordig is klimaatbestendigheid, CO2-belasting en hergebruik belangrijk.
De koppeling van mogelijkheden en voorwaarden heeft in de afgelopen jaren geresulteerd in verschillende projecten met een hoge dichtheid aan stedelijke kwaliteiten in beperkte ruimtes en buitengewone architectuur. CLTB krijgt sinds 2013 gemeentelijke gronden in beheer te krijgen van de overheid onder 99-jarige erfpacht. Doordat de grondprijs niet meespeelt in de woonkosten kunnen woningen zo’n 40 procent goedkoper zijn. De CLT projecten worden gemeenschappelijk bestuurd: lokale overheden, bewoners en omwonenden hebben allen een derde zeggenschap. Het traject heeft een emancipatorisch effect omdat bewoners al vroeg in het proces vragen worden gesteld waarover ze nog niet eerder hebben nagedacht. De bewoners nemen ook meer eigenaarschap over de woongebouwen. Omdat het (enigszins) kwetsbare bewoners betreft, worden de low-tech duurzaamheidsoplossingen toegepast die eenvoudiger te begrijpen en bewerken zijn. De sociale woonorganisaties (de gemeentelijke partij in het CLT-bestuur) hebben lagere overhead- en onderhoudskosten in de CLT-projecten dan in hun andere wooncomplexen omdat de CLT de panden zoveel mogelijk zelf beheert.
Inmiddels zijn vijf projecten opgeleverd die 104 gezinnen huisvesten en zijn vijf projecten in aanbouw voor nog eens 64 woningen. De koopwoningen mogen niet met winst worden doorverkocht. De gemeente heeft bijna geen ‘landrestanten’ meer in bezit, waardoor de verdere uitrol van community land trusts voorlopig stokt. Voor gemeentes met grondbezit kan het een waardevol ontwikkel- en beheermodel zijn dat betaalbaar wonen op lange termijn garandeert en bewoners meer zeggenschap geeft over hun woonomgeving. Zonder overheidsinbreng lijken CLT-projecten vooralsnog onmogelijk.
Tekst: René Boer en Mark Minkjan
Beeld: Vers.A Architecture