The Biennale as Metabolism

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut organiseren een bijeenkomst over het parallelle programma van het Nederlands Paviljoen op de achttiende editie van de Architectuur Biënnale Venetië.

Datum: 23 februari 2023
Tijd:
19.30 - 21.00 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie:
Het Nieuwe Instituut

Elke twee jaar reist de internationale architectuurgemeenschap naar Venetië om zich te laten inspireren door presentaties en om te discussiëren over de urgenties waarmee het vakgebied wordt geconfronteerd. Tegen de achtergrond van een stad die lijdt onder de gevolgen van klimaatverandering en het hoofd probeert te bieden aan het gewicht van de toeristenindustrie, ontstaan veel discussies over duurzaamheid. Maar waar is de stad Venetië in deze discussies?

Als commissioner van het Nederlandse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetie heeft Het Nieuwe Instituut ervoor gekozen om de duurzaamheid van de twee-jaarlijkse aanwezigheid verder te onderzoeken in samenwerking met een aantal andere landenpaviljoens. Het ontwikkelen van deze kennis begint met het in kaart brengen en visualiseren van het metabolisme van dergelijke (nationale) en internationale presentaties. De Open Oproep Architectuur Biënnale Venetië – The Biennale as Metabolism die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nieuwe Instituut samen uitschreven gaat op deze vraag in om onderzoek te stimuleren en de architectuurgemeenschap in Nederland te betrekken.

programma
Tijdens het event horen we van Ester van de Wiel, Onur Can Tepe & Crispijn van Sas en Michiel Raaphorst (V8) over hun onderzoeken. Jane da Mosto (We are here Venice) zal de Venetiaanse context schetsen en Jan Jongert (Superuse) omschrijft welke paradigm shifts nodig zijn om een circulaire en duurzame architectuur mogelijk te maken. In lijn met de wens van Het Nieuwe Instituut om een testing ground te zijn, wordt het Nederlandse paviljoen voor de 2023 editie ingezet om initiatieven te testen, te ondersteunen en toe te passen. Deze thematiek en werkwijze wordt gereflecteerd in de oproep van Lesley Lokko, de curator van de Biennale di Venezia Architettura 2023.

De avond wordt gemodereerd door Marieke van den Heuvel (MANN).


Foto bovenaan: Onur Can Tepe & Crispijn van Sas – Once upon a Time, a Sheet of Plywood arrived in Venice