Stimuleringsfonds presents Talent

Van 22 tot en met 30 oktober presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie tijdens de Dutch Design Week een nieuwe lichting opkomend ontwerptalent. Kom naar MU Hybrid Art House en krijg via één minuut durende filmportretten een inkijk in de verschillende ontwerppraktijken. En bezoek de presentaties, performances en talks van en met deze opkomende makers en ontwerpers in het programma Dancing with Trouble.

Programma Dancing with Trouble

23 okt – Beyond Bodies

De positie van de mens is drastisch aan het veranderen. Te midden van ecologische chaos, grotendeels veroorzaakt door menselijk ingrijpen, kunnen niet onze stemmen, maar de stemmen van dieren, de natuur, digitale entiteiten en anderen de weg wijzen. Hoe kunnen kunstenaars en ontwerpers ons helpen om ons met deze entiteiten te verbinden? Welke nieuwe verhalen kunnen hieruit voortkomen?

zondag 23 oktober

13.00 – 13.45 uur
Performance door Ant Eye

14.00 – 15.30 uur
In gesprek met: Luis Ferreira, Hanneke Klaver en Tosca Schift (Ant Eye), Basse Stittgen en Dasha Tsapenko
Moderator: Esther Muñoz Grootveld en Yophi Ignacia

16.00 – 17.00 uur
Walk-in biolab workshop door Basse Stittgen

24/25 okt – Longing to Belong

Het gevoel van polarisatie en onthechting neemt vandaag de dag toe. De samenleving heeft nog steeds moeite om mensen met een geglobaliseerde, veranderlijke en gelaagde identiteit te omarmen. Inheemse kennis, traditie en erfgoed worden nog steeds beschouwd als iets melancholisch. Hoe kunnen we de bestaande tweedelingen uitdagen, zodat iedereen erbij kan horen? Hoe kunnen kunstenaars en ontwerpers dit proces begeleiden?

maandag
24 oktober
13.00 – 14.00 uur
Lezing door Charlotte Rohde

14.00 – 15.30 uur
In gesprek met: Ebru Aydin, Djatá Bart-Plange, Yuro Moniz en Shaquille Veldboom
Moderator: Ebru Aydin en Manique Hendricks

15.40 – 16.00 uur
Soundscape door Djatá Bart-Plange

16.00 – 17.00 uur
Workshop door Christine Kipiriri


dinsdag 25 oktober

13.00 – 13.30 uur
Performatieve lezing door Emirhan Akin

14.30 – 15.00 uur
Ruimte maken en innemen

In gesprek met: Sterre Richard, Maggie Saunders, Angeliki Diakrousi en Emirhan Akin
Moderator: Aynouk Tan en Manique Hendricks

15.00 – 16.00 uur
Workshop door Benjamin McMillan

16.00 – 17.00 uur
Performatieve lezing door Tabea Nixdorff

26/27 okt – Sensing Forward

Op weg naar de toekomst worden onze zintuigen, gevoelens en instincten steeds meer erkend als een waardevolle en geldige bron van kennis. Om de toekomst radicaal opnieuw te verbeelden, moeten we weer leren luisteren naar ons lichaam en ons onderbewustzijn. Hoe kunnen kunstenaars en ontwerpers dit proces vergemakkelijken?

woensdag 26 oktober
13.00 – 14.00 uur
Performance en film screening Scent of Time door Emilia Tapprest (NVISIBLE.STUDIO)

14.00 – 15.30 uur
De betekenis van sensing forward

In gesprek met: Baratto&Mouravas, Emilia Tapprest en Renske van Vroonhoven
Moderator: Esther Muñoz Grootveld en Renee van der Hoek

donderdag 27 oktober

13.00 – 13.30 uur
Performatieve lezing door Kirsten Spruit

13.30 – 14.00
Performatieve lezing door Colette Aliman

15.00 – 16.30 uur
Deelnemende workshop Design Beyond Vision door Boey Wang

28/29 okt – Relating to Land(scapes)

Door de drastisch veranderende omgeving, de effecten van het klimaat en sociale veranderingen worden we uitgedaagd om nieuwe relaties te ontwikkelen met land, bodem en natuur. Tegelijkertijd verschuift ons dagelijks leven naar digitale of hybride ruimtes. Hoe zou onze toekomst eruit kunnen zien en welke vaardigheden hebben we nodig om te navigeren? Hoe kunnen kunstenaars en ontwerpers helpen om naar onze toekomstige land(schappen) te navigeren?

vrijdag 28
oktober
13.00 – 13.25 uur
Tisztás
, performance door Zalán Szakács

14.00 – 15.30 uur
Hoe de digitale ruimte zich verhoudt tot de fysieke wereld

In gesprek met: Karin Fischnaller, Marcel Mrejen en Octave Rimbert Rivière
Moderator: Eva van Breugel en Marieke Ladru

16.00 – 16.25 uur
Tisztás, performance door Zalán Szakács


zaterdag 29 oktober

13.00 – 14.30 uur
Van microniveau tot landschapsplanning

In gesprek met: Anastasia Eggers en Lieke de Jong
Moderator: Eva van Breugel en Justin Agyin

14.30 – 16.00 uur
Video screenings door Anastasia Eggers en Lieke de Jong (de screenings worden meerdere keren herhaald)

16.00 – 17.00 uur
De rol van de ontwerper in relatie tot het landschap

In gesprek met: Alexander Beeloo en David Schmidt
Moderator: Eva van Breugel en Thijs van Spaandonk

30 okt – Power to the Personal

Verhalen – hoe klein, persoonlijk of kwetsbaar ook – vormen de kern van wat ons menselijk maakt. Verhalen vertellen is een krachtige manier om je met anderen te verbinden en een gevoel van gemeenschap te creëren. Welke rol spelen persoonlijke verhalen en/of erfgoed in de hedendaagse ontwerppraktijk? Hoe omarmen ontwerpers en kunstenaars hun persoonlijke verhalen om bij te dragen aan verandering?

zondag 30 oktober

13.00 – 14.00 uur
Screening door Leyla-Nour Benouniche

14.00 – 15.30 uur
In gesprek met: Leyla-Nour Benouniche, Rossel Chaslie, Tobie van Putten en Jarmal Martis
Moderator: Manique Hendricks en Sharvin Ramjan

16.00 – 16.30 uur
Collectiepresentatie door Eduardo Leòn

16.30 – 18.00 uur
Finnissage en borrel

Emilia Tapprest, NVISIBLE STUDIO

Krijg een overzicht van alle opkomende ontwerpers en makers die het Stimuleringsfonds de afgelopen jaren ondersteunde op Platform Talent.

Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van vormgeving, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De lichting van 2022 is nu in beeld gebracht in één minuut durende filmportretten.

Hoe kun je ontwerpen vanuit tast en gevoel? Wat is het beste dieet voor onze bodem? En hoe zullen we ons in de toekomst kleden als onze kledingstukken levende wezens zijn?

De lichting van 2022 is divers en gemotiveerd door een gevoel van urgentie. Allemaal willen ze een actieve rol spelen in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen. Voor welke frisse benadering kiest deze nieuwe garde? Meebewegend op de golven van de actualiteit, treden ze de toekomst met een verrassend hoopvolle houding, met lef én met vrijheid tegemoet.

Renske van Vroonhoven

Dancing with Trouble
Aanvullend op de filmportretten presenteren de opkomende ontwerpers en makers zich ook persoonlijk aan het publiek via het inhoudelijk programma Dancing with Trouble. Vijf verbindende thema’s zijn leidend voor de verschillende presentaties, performances en talks. Het thema Beyond Bodies gaat over het niet langer centraal stellen van de mens en het leren luisteren naar de natuur en andere entiteiten. Longing to Belong agendeert het gevoel van onthechting waarmee veel mensen in deze hyperindividualistische tijd kampen. Wat is de betekenis van ‘je thuis voelen’ en hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid? Sensing Forward heeft betrekking op de toenemende erkenning voor gevoelens en ervaringen als een waardevolle en geldige bron van kennis. Relating to Land(scapes) stelt ons toekomstige landschap centraal, en de nieuwe vaardigheden en het gedrag dat we moeten ontwikkelen om te leven en navigeren met elkaar. En in Power to the Personal tot slot, staan de praktijken centraal waarin persoonlijke verhalen een belangrijke rol spelen.

Dancing with Trouble is samengesteld door agoog en programmamaker op het gebied van de stedelijke omgeving Eva van Breugel, programmamaker en strategische consultant op het snijvlak van mode, design, kunst en maatschappij Esther Muñoz Grootveld en curator, schrijver en onderzoeker op het vlak van hedendaagse (media)kunst, visuele en digitale cultuur Manique Hendricks.