Slotbijeenkomst Innovatielabs

Bezoek op woensdag 12 februari 2025 de slotbijeenkomst van het programma Innovatielabs, waarin innovatieve ideeën voor de culturele en creatieve sector zijn onderzocht, getest en verbeterd. Makers, cultuurprofessionals en onderzoekers delen hun inzichten over hoe innovatieprojecten de culturele en creatieve sector duurzaam kunnen versterken. Met inspirerende voorbeelden uit de 33 projecten die door het programma zijn ondersteund.

Tijdens de bijeenkomst onthullen de diverse betrokkenen de belangrijkste lessen van het programma Innovatielabs en geven hun visie op hoe deze van nut kunnen zijn voor de culturele en creatieve sector. Centraal staat de vraag: aan welke strategische knoppen kunnen we draaien als we willen werken aan een wendbare en weerbare toekomst van de sector? Deze bijeenkomst is bedoeld voor makers, cultuurprofessionals en beleidsmakers die concrete handvatten zoeken voor innovatie in hun praktijk.

datum: 12 februari 2025
tijd: 14.00 - 17.00 uur (inloop 13.30 uur)
locatie: Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
voertaal: Nederlands

over innovatielabs

Wat kunnen we doen om de culturele en creatieve sector op de lange termijn wendbaar en weerbaar te maken? Binnen het programma Innovatielabs gingen makers, culturele instellingen en andere creatieve partijen met die vraag aan de slag. Via de twee edities van het programma zijn in totaal 33 projecten ondersteund. Het programma was een initiatief van het ministerie van OCW en werd uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, in samenwerking met CLICKNL. Het programma was bedoeld voor innovatieprojecten waarin nieuwe kennis, inzichten en ideeën werden ontwikkeld voor actuele opgaven in de culturele en creatieve sector.

Naast financiële ondersteuning bood het programma ook coaching en begeleiding bij kennisontwikkeling en -deling. De deelnemers werden aangemoedigd om mee te denken over de kansen en knelpunten van elkaars innovatieprojecten en hun kennis en inzichten te delen met de sector. Hierbij werden ze bijgestaan door coaches die als 'kritische vrienden' vragen stelden en hielpen te reflecteren op het proces.

Aan het programma was een gezamenlijk onderzoekstraject van vijf lectoraten gekoppeld, gericht op kennisontwikkeling voor de culturele en creatieve sector. Doel van dit traject was een brede inbedding van de binnen het programma opgedane kennis en inzichten.

Lees meer op innovatielabs.org