Homepage

Lezing: Ontwerpend onderzoek als gamechanger (IABR)

Op 7 oktober organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de lezing Ontwerpend onderzoek als gamechanger tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). We bespreken de waarde van ontwerpend onderzoek en laten zien hoe de werkwijze, bij zowel ontwerpers als (semi)publieke partijen, helpt bij het scherpstellen van opgaven, het afwegen en verbinden van belangen, het organiseren van draagvlak en het initiëren van nieuwe samenwerkingen.

Datum: 7 oktober 2022
Tijdstip: 12.00 – 13.30 uur
Locatie: IABR, Transitie Arena

Het afgelopen 1,5 jaar bood het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie decentrale overheden en (semi)publieke organisaties via de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp de kans om de ruimtelijke implicaties van actuele transitieopgaven in samenwerking met ontwerpers, waaronder (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en social designers, gedurende vier maanden te onderzoeken. Deze multidisciplinaire benadering heeft geleid tot nieuwe inzichten en uiteenlopende scenario’s en methodes die helpen om een duurzame toekomst voor Nederland voorstelbaar te maken. Van meer verkoelend groen in de stad en de instrumenten om hier mét bewoners aan te werken, tot woningen uit lokaal verbouwde grondstoffen of een duurzamere inrichting van onze productielandschappen. De projecten laten zien dat ontwerpend onderzoek een gamechanger is in het versnellen van de aanpak van de complexe opgaven en dat we Nederland gezamenlijk, in co-creatie meer ruimtelijke kwaliteit kunnen geven. Een selectie van de projecten uit de Voucherregeling is te zien op de expositie Transities!, onderdeel van It’s about time op de IABR.

Op 7 oktober organiseert het Stimuleringsfonds de lezing Ontwerpend onderzoek als gamechanger. Tijdens de lezing presenteren Jorrit Noordhuizen (NOHNIK), Basia van Rijt (BURA Urbanism) en Marlies van der Maarel (gemeente Rotterdam) hun ervaring met ontwerpend onderzoek. Hoe biedt deze co-creatieve werkwijze de verdichtingsopgave een kans om steden en dorpen er beter op te maken? En hoe helpt het een stad zich voor te bereiden op de waterstanden van de toekomst?

De gepresenteerde projecten maakten deel uit van de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp, georganiseerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Toegang tot de lezing is gratis met een toegangsticket voor de tentoonstelling ‘It’s about time’. Wil je zeker zijn van een plek bij de lezing? Meld je aan via onderstaande knop.