Bijeenkomst Ruimte voor ontwerpkritiek, reflectie en debat

Op woensdag 1 juni organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een bijeenkomst in het kader van de Open Oproep Ruimte voor ontwerpkritiek, reflectie en debat. Deze open oproep is gericht op voorstellen voor activiteiten die bijdragen aan het versterken van reflectie en debat binnen de hedendaagse ontwerppraktijk. Tijdens de bijeenkomst gaan we in gesprek over de kansen en uitdagingen rondom ontwerpkritiek binnen de disciplines vormgeving, architectuur en digitale cultuur en lichten we de mogelijkheden van de open oproep verder toe.

Datum: woensdag 1 juni 2022
Locatie:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Rotterdam
Tijd:
14.30 - 17.00 uur
Voertaal:
Engels
Moderator:
Marsha Simon

Het ontwerpveld is volop in beweging. Niet alleen vervagen de grenzen tussen de ontwerpende disciplines, ook theorie en praktijk lijken steeds verder met elkaar te versmelten. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe, geactualiseerde werk- en presentatievormen. Hoe kunnen ontwerpkritiek, reflectie en debat worden vormgegeven binnen dit veranderende landschap? En op welke manier kan reflectie op de ontwerppraktijk bijdragen aan het duiden van de betekenis van ontwerp voor de samenleving?

In opdracht van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie onderzocht onderzoeker en nu directeur IABR Saskia van Stein de stand van zaken op het vlak van ontwerpkritiek in Nederland. De publicatie Kritiek, reflectie en debat binnen de ontwerpdisciplines architectuur, vormgeving en digitale cultuur in Nederland doet verslag van de resultaten en bevat enkele aanbevelingen. Samen met Saskia van Stein gaan we in gesprek over de uitdagingen en kansen rondom ontwerpkritiek binnen de ontwerpende disciplines. Aansluitend op het inhoudelijk gesprek met Van Stein over haar bevindingen gaan we in op de mogelijkheden van de open oproep en is er ruimte om vragen te stellen.

programma
14.30 inloop
15.00 welkom
15.10 in gesprek met Saskia van Stein over haar onderzoekspublicatie
15.40 toelichting op de Open Oproep Ruimte voor ontwerpkritiek, reflectie en debat door Joannette van der Veer (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie)
15.50 korte presentatie Press & Fold door Hanka van der Voet
15.55 korte presentatie Failed Architecture Situations door María Mazzanti
16.00 Q&A / ruimte voor vragen
16.30 borrel
17.00 slot

Ben je nieuwsgierig naar de veranderende cultuur van ontwerpkritiek? Of ben je als maker, beschouwer of platform van plan een aanvraag in te dienen en wil je meer te weten komen over de Open Oproep Ruimte voor ontwerpkritiek, reflectie en debat? Meld je dan nu aan voor deze informatiebijeenkomst.

aanmelden
De bijeenkomst is kosteloos. Meld je aan door een e-mail te sturen naar j.vanderveer@stimuleringsfonds.nl o.v.v. ‘Aanmelding bijeenkomst Ontwerpkritiek’.

De Open Oproep Ruimte voor ontwerpkritiek, reflectie en debat staat open tot en met 15 juni 2022.