toekenningen

LogoScholenbouwatlas.jpg
Nai010 uitgevers, 2014

Scholenbouwatlas

Deelregeling Architectuur → Publicatie
€ 13.574,-

Nai010 uitgevers wil een scholenbouwatlas publiceren en daarmee op een overzichtelijke wijze informatie aanbieden over de belangrijkste ruimtelijke opgaven bij basisscholen en kindcentra. De aanvrager constateert dat de onderwijssector voor een grote ruimtelijke opgave staat door onder andere nieuwe vormen van onderwijs en de verbreding van de functionaliteit van scholen. Met name de verbouwopgave is zeer urgent. Tot nu toe is er geen goed overzicht van leerzame voorbeelden van verbouwingen in het primair onderwijs en kinderopvang. Nai010 uitgevers wil daar met de scholenbouwatlas verandering in brengen. De scholenbouwatlas toont praktijkvoorbeelden uit heel Nederland in een overzichtelijk handboek. De publicatie vormt een aanvulling op de informatie die wordt ontsloten via de website www.scholenbouwatlas.nl.

meer >

HighresPressJefMontes.jpg
Jef Montes, 2014

Velero

Deelregeling Vormgeving → Productontwikkeling
€ 32.300,-

Jef Montes presenteert begin 2015 zijn nieuwe collectie Velero. Voor de collectie laat Montes zich inspireren door (miniatuur) zeilboten, een thema waar de ontwerper een persoonlijke verbintenis mee voelt. Zowel de uiterlijke kenmerken van de boten, zoals de patronen op de zeilen, als het materiaal dat in de bouw van boten wordt gebruikt komen terug in de collectie. Montes maakt in samenwerking met het Textiel Museum zijn eigen basismaterialen waarin hij zijn ontwerpen uitvoert. Hiervoor gebruikt hij verschillende materialen en kunststoffen als koolstof, glasvezel, kristal en nylon. De couture-collectie zal in een museale context worden gepresenteerd, maar zal ook vertaald worden naar een aantal draagbare items voor de verkoop.

meer >

HighresPressJefMontes.jpg
Jef Montes, 2014

Velero

Deelregeling Vormgeving → Productontwikkeling

meer >

immersivereality.jpg
Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, 2014

Immersive Reality

Deelregeling E-cultuur → Tentoonstelling
€ 30.000,-

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond organiseert het programma Immersive Reality dat aansluit aan bij de activiteiten van het IDFA DocLab. Immersive Reality bestaat uit een interactieve expositie en een eendaagse, internationale conferentie, waaromheen workshops en masterclasses worden georganiseerd. Het programma gaat in op de hernieuwde belangstelling voor digitale immersieve technieken en Virtual Reality. Verschillende sprekers als Jesse Shapins (Pop/Zeega), Gabriel Dance (The Guardian) en Aaron Koblin (Google Labs) geven hun visie op de vraag welke mogelijkheden deze technieken bieden voor nieuwe vormen van interactieve documentaire en -storytelling. Voor de inhoudelijke verdieping wordt samengewerkt met MIT Open Documentary Lab, IFP New Media Centre in New York en het European Documentary Network. Co-producties en bijdragen aan het lab komen van onder andere Oculus Rift, iDrops, ARTE France en The Daily Show.

meer >

02action_henk_01.jpg
Ragesquid, 2014

Gamescom Keulen 2014 | Action Henk

Deelregeling Internationalisering → Open oproep
'Action Henk' is een stuk speelgoed en ooit de populairste action figure op het schoolplein. Hij is tevens het toonbeeld van vergane glorie. Vroeger sprintte hij moeiteloos over de meest ingewikkelde banen maar dat is inmiddels 25 jaar geleden. De eens zo stoere held is nu een uitgezakte bankzitter. Zijn luie leventje krijgt een radicale wending als hij een reclame ziet van de nieuwe action figure Kentony.

meer >

Screen_Shot_2012_06_13_at_18_06.jpg
Arcam, Amsterdam, 2014

Jaarprogramma Arcam

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma
€ 68.444,-

Architectuurcentrum Arcam richt zich op de hedendaagse discipline-overschrijdende aanpak van de architectuur. In 2014 verlegt Arcam haar koers en richt zich onder meer op het domein van de stad als podium. Het jaarprogramma concentreert zich op het ontwerp, de ontwerpers en de gebruikers van de stad. Het programma bestaat onder andere uit vier langlopende programma’s. Het project ‘Eiland te koop’ richt zich op ontwikkelingen en de toekomstige inrichting van het Centrumeiland, het eerste eiland van IJburg II. Voor het tweede programma ‘Ecoëxistentie – Bouwen voor Biodiversiteit’ onderzoekt Arcam hoe biodiversiteit in het stedelijk ontwerp geïntegreerd kan worden. Het derde programma ‘Huis en Haven’ is een onderzoek naar de veranderende rol van de ontwerper, overheid, gebruiker en bedrijven op een beperkt oppervlak. Met het vierde project ‘Goochelen met Data’ wil Arcam een breed publiek bewust maken over de werking van statistieken die aan de basis liggen van belangrijke beslissingen. De onderzoeken van de vier programma’s resulteren elk in publieke evenementen. Daarnaast organiseert Arcam lezingen en debatten die de actualiteit van de stadsontwikkeling als uitgangspunt hebben. In 2014 initieert Arcam een eerste stedelijke ontwerpinterventie: De stad is van ons. Daarnaast ontwikkelt het architectuurcentrum een traject om startende architecten te ondersteunen. Tevens organiseert Arcam twee internationale tentoonstellingen, over Lina Bo Bardi en over de Albums des Jeunes Architectes et Paysagistes. Jaarlijkse activiteiten keren terug waaronder een publicatie, het architectenbal waar de Amsterdamse Architectuurprijs wordt uitgereikt en de Dag van de Architectuur. In het algemeen is het verbreden van publieksbereik voor Arcam prioriteit.

Afb: Tapio Snellman / Filmstill SESC Pompéia in São Paulo, ontworpen door Lina Bo Bardi in 1977.

meer >

submarine_logo.jpg
Submarine Channel, 2013

Meerjarig Programma Submarine Channel

Deelregeling Meerjarige programma's → Programma
€ 700.000,-

Submarine Channel is een publiek kanaal dat verhalende e-cultuurproducties produceert en vertoont. De instelling brengt in deze artistieke transmedia producties makers met uiteenlopende achtergronden samen die verschillende digitale mediatechnologieën met elkaar combineren om verhalen te vertellen.

Het activiteitenprogramma van Submarine Channel voor de periode 2013-2014 bestaat uit het produceren en vertonen van eigen transmediaproducties, het contextualiseren van eigen en externe producties, het organiseren van live events en onderzoek naar nieuwe distributieplatforms.

meer >

Ruben_Pater___Drone_Survival_Guide.jpgDrone Survival Guide - a former project of Ruben Pater
Ruben Pater, 2014

Land of Tomorrow

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep
€ 25.000,-

Grafisch ontwerper Ruben Pater maakt een storytelling applicatie waarmee met een gemeenschap een beeldverhaal kan worden gecreëerd. Het pilot project vindt plaats in het Noord Canadese territorium Nunavut waar samen met de lokale bevolking een graphic novel wordt gemaakt. Pater stelt dat het voor de zeer jonge Inuit bevolking van belang is dat zij bekend blijven met de traditionele beeldtaal, maar daarmee hun eigen verhalen kunnen vertellen. In de applicatie kunnen gebruikers hun eigen foto's, tekeningen of collages uploaden die samen met traditionele beelden een beeldbank vormen. Met deze beeldbank kunnen de gebruikers hun eigen verhalen samenstellen en publiceren. Op elk gepubliceerd verhaal kan worden gestemd en er kan commentaar worden geleverd. Door samen te werken met het lokale mediabedrijf IsumaTV wordt er toegang verkregen tot toegang tot tien nederzettingen die zeer lastig te bereiken zijn. De aanvrager leidt voor elke nederzetting een lokale leraar op die in de gemeenschap workshops kan geven over hoe de applicatie gebruikt kan worden. Op basis van alle input uit de 10 gemeenschappen stelt Pater een graphic novel samen die door toepassing van een grafisch filter tot een coherente stijl wordt gemaakt. Door het filter blijft het originele materiaal van de bevolking echter zichtbaar. Naast het beeldverhaal dat in de gemeenschappen wordt gedistribueerd resulteert het project in een mobiele tentoonstelling en een applicatie die met minimale aanpassing ook geschikt is voor andere culturele contexten.

meer >

Ruben_Pater___Drone_Survival_Guide.jpgDrone Survival Guide - a former project of Ruben Pater
Ruben Pater, 2014

Land of Tomorrow

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep

meer >

steye.jpg
Steye, 2014

What do we care 4 - 360º

TAX-videoclipfonds → Website / applicatie
€ 16.000,-

Stije Hallema maakt voor zijn nummer ‘What do we care 4’ een 360° videoclip. In de clip speelt de band het nummer. In de ruimte om de band heen gebeuren echter ook allerlei zaken. Door zelf te kiezen waar de kijker op focust kan de clip veel verschillende verhalen en perspectieven in beeld brengen. Alles binnen de 360 graden zal zichtbaar zijn. In de realisatie van de clip werkt Steye samen met Jakob Proyer, Marieke Nooren en Adrien Jeanjean.

Het TAX-videoclipfonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

theflock.jpg
Vogelsap, 2014

The Flock

Gamefonds → Game
€ 5.000,-

Vogelsap is een collectief van HKU-studenten. Zij vraagt subsidie aan voor het ontwikkelen van het spel The Flock. De futuristische game wordt gekenmerkt door een bijzondere gameplay. The Flock is een multiplayer waarin verschillende spelers in de rol van monster, jagen op een artefact. Het doel is dit artefact zo lang mogelijk in bezit te hebben. De bezitter van het artefact transformeert op dat moment naar een meer menselijk karakter en wordt geconfronteerd met andere eigenschappen. Deze speler wordt vanaf dat moment zelf opgejaagd door de overige spelers. Spelers wisselen steeds van perspectief en moeten zich goed kunnen verplaatsen in anderen om het spel te kunnen winnen. De game is een thriller. De graphics, waarin veel schaduwen en silhouetten worden gebruikt, versterken de suspence. The Flock wordt gebouwd in Unity. Vogelsap wil met het subsidie een aantal licenties verwerven om de game verder te kunnen ontwikkelen.

Het Gamefonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.meer >

tussen2vuren1.jpg
NTR/VPRO, 2014

Tussen twee vuren

Non-Fictie Transmediaregeling → AV productie
€ 66.592,-

In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dat wordt in Nederland onder meer herdacht met de uitzending van de documentaireserie 14 Diaries of the Great War, een co-productie van vele Europese omroepen waaronder VPRO en NTR. Nederland komt niet aan bod in deze internationale serie. Tussen Twee Vuren Interactive is een interactieve web-documentaire over Nederlanders die eigen land verlieten en ieder op hun eigen manier verwikkeld raakten in de Eerste Wereldoorlog. Met het gemengde gebruik van verschillende media en de inzet van speciaal ontwikkelde 3D technieken worden de verhalen van deze Nederlanders op een visueel aantrekkelijke manier in de bredere context van de oorlog geplaatst.

De Transmediaregeling is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

meer >