toekenningen

hotelsphynx2.jpg
Behemoth Press, 2014

The Master's Teacher. The Architectural and Educational Project of Elia Zenghelis.

Deelregeling Architectuur → Startsubsidie
€ 7.500,-

Behemoth Press wil een monografie over Elia Zenghelis, mede-oprichter van OMA in 1972, publiceren. Hierin wil Behemoth Press zich voornamelijk richten op de onderwijsactiviteiten van Zenghelis. De aanvrager stelt dat de architectuurpraktijk van Elia Zenghelis altijd nauw verwant is met zijn werk als docent, maar dat er nauwelijks toegang is tot de ontwikkelde kennis en projecten uit de onderwijspraktijk van Zenghelis. Door inzicht te geven in de educatieve projecten van Zenghelis wil Behemoth Press bijdragen aan een retrospectief van de Nederlandse architectuurscene van tussen 1990-2000. Dit sluit aan op de actuele interesse in de beginjaren van OMA die de aanvrager constateert. In de startsubsidiefase wordt onderzoek gedaan in het persoonlijk archief van Zenghelis in Athene en Brussel. Daarnaast worden interviews afgenomen met voormalig studenten en de eerste generatie OMA medewerkers. Zenghelis zelf zal nauw betrokken zijn bij het onderzoek.

meer >

AppointmentwithP14CD16C.jpg
Michaël Snitker, 2014

Appointment with P. Mondrian

Deelregeling Vormgeving → Onderzoek
€ 11.000,-

In 1920 schreef Piet Mondriaan zijn visie op de moderne kunst, gericht aan de toekomstige mens. Michaël Snitker voelt zich als toekomstig mens aangesproken om een bezoek te brengen aan het atelier en deze met de hedendaagse kunst- en ontwerppraktijk te verbinden. Snitker tracht samen met kunstenaar Paulien Barbas de historische inrichting van het atelier van Mondriaan te actualiseren en te revitaliseren. Het startpunt van het onderzoek is het visitekaartje van Mondriaan, aan de hand waarvan het atelier verder in kaart gebracht zal worden. Het onderzoek zal resulteren in een publicatie. De subsidieaanvraag is gericht op het vooronderzoek, een beeldessay door Paulien Barbas en de pre-productie van de publicatie.

afgerond: juli '14

meer >

immersivereality.jpg
Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, 2014

Immersive Reality

Deelregeling E-cultuur → Tentoonstelling
€ 30.000,-

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond organiseert het programma Immersive Reality dat aansluit aan bij de activiteiten van het IDFA DocLab. Immersive Reality bestaat uit een interactieve expositie en een eendaagse, internationale conferentie, waaromheen workshops en masterclasses worden georganiseerd. Het programma gaat in op de hernieuwde belangstelling voor digitale immersieve technieken en Virtual Reality. Verschillende sprekers als Jesse Shapins (Pop/Zeega), Gabriel Dance (The Guardian) en Aaron Koblin (Google Labs) geven hun visie op de vraag welke mogelijkheden deze technieken bieden voor nieuwe vormen van interactieve documentaire en -storytelling. Voor de inhoudelijke verdieping wordt samengewerkt met MIT Open Documentary Lab, IFP New Media Centre in New York en het European Documentary Network. Co-producties en bijdragen aan het lab komen van onder andere Oculus Rift, iDrops, ARTE France en The Daily Show.

meer >

07Habberdasher.png
Ostrich Banditos, 2014

Gamescom 2014, Keulen | Westerado: Double Barreled

Deelregeling Internationalisering → Open oproep
Westerado: Double Barreled van Ostrich Bandito is een action adventure detective western met een focus op de verhaallijn, goede muziek en verfijnde pixels. In de game zijn meerdere verhaallijnen te verkennen. Het belangrijkste doel van de speler is om de moordenaar van zijn familie te vinden. In een open wereld zoek je naar personages die aanwijzingen over de identiteit van de moordenaar hebben. De meeste personages zullen niet meteen hints geven, maar vragen om hulp en belonen de speler met informatie.

meer >

ACE_jaarprogramma_2014_afbeelding_voor_communicatiedoeleinden.jpg
Architectuurcentrum Eindhoven, 2014

Eindhoven in transitie

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma
€ 12.500,-

Het Architectuurcentrum Eindhoven onderzoekt de zogenaamde transitietrend en de betekenis ervan voor de architectuur en de stedelijke ontwikkeling in Eindhoven. Het jaarprogramma ‘Eindhoven in transitie’ richt zich specifiek op twee thema’s: Ecologie en innovatie. Hiervoor organiseert het centrum onder meer publieke ontwerpontmoetingen tussen jonge makers, een filmprogramma en debatten over onder meer publieke leegstand, het droomhuisboek en de Eindhovense bijdrage aan de Architectuur Biënnale Rotterdam. Tevens behoren de Dag van de Architectuur, de Open Monumentendag, excursies, sponsorbijeenkomsten en een Architectuurdag met een lezing en tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week tot de activiteiten.

meer >

iabr4_n05.jpg
Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, 2013

Meerjarig Programma IABR

Deelregeling Meerjarige programma's → Programma
€ 900.000,-

De IABR presenteert in 2012 de vijfde editie van de internationale architectuurbiënnale. Aan de hand van een overkoepelend thema worden de resultaten van internationaal onderzoek getoond, lezingen gehouden en vinden discussies plaats. Thema’s waren ‘mobiliteit’, ‘polders’, ‘power’ , ‘open city’ en ‘making city’. De IABR beperkt zich niet tot een tweejaarlijkse manifestatie: de tentoonstellingen en andere activiteiten worden gevoed door langlopende onderzoeken naar concrete stedenbouwkundige opgaven.

De zesde editie van de IABR richt zich op de metropool als menselijke biotoop. Door de ontwikkeling van verstedelijking kan men stad en landschap niet meer beschouwen als twee afzonderlijke gebieden. Vanuit het perspectief van landschapsarchitectuur wil men alternatieve visies op verstedelijking en de metropolitane biotoop ontwikkelen en presenteren. De IABR zet denktanks en ateliers op, betrekt de Erasmus Universiteit en de TU Delft als onderzoekspartners en gaat diverse allianties aan. Hoogleraar en landschapsarchitect Dirk Sijmons is de curator van deze editie.

meer >

Claudy_Jongstra_Hammer.jpg
Claudy Jongstra, 2014

Indigo @ The Hammer Museum L.A.

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep
€ 25.000,-

Claudy Jongstra maakt een wandtapijt voor het Hammer Museum in Los Angeles. Het museum heeft Jongstra gevraagd om een permanent werk te maken. De keuze voor Jongstra is gemotiveerd vanwege haar unieke werkwijze waarin het gehele maak- en productieproces wordt betrokken en de verbindingen die Jongstra legt tussen textiel, kunst, architectuur en erfgoed. De ontwerper wil met haar werk de notie van zachtheid en de verwondering over de natuur terug brengen in het hart van de stad Los Angeles. De beurs stelt Claudy Jongstra in staat om meer tijd aan onderzoek naar materiaal, structuur, kleur en compositie te besteden.

meer >

meitje_pers_02.jpg
Meitje, 2014

Basì Guhr

TAX-videoclipfonds → AV productie
€ 1.750,-

In de videoclip voor ‘Basì Guhr’ worden high fashion en duistere waanzin gecombineerd. Het nummer is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Meitje en hip-hop producer Shroom. Voor de video werkt regisseur Liao Fan samen met kunstenaar Mu Xue, die samen met studenten van de Gerrit Rietveld Academie middeleeuwse kostuums maakt voor de video. De opnames worden gemaakt op het Muiderslot.

Het TAX-videoclipfonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Foto gemaakt door Julie Hrudova en Steven Bos.

meer >

Zenzizenic1.jpg
Ludicity, 2014

Zenzizenzic

Gamefonds → Game
€ 4.000,-

Zenzizenzic is een 2D game waarbij gebruiker door te schieten de ‘baas’ van het level moet verslaan. Deze baas stuurt in verschillende levels, verschillende projectielen op de speler af. De vormgeving van de game is abstract en minimalistisch. Het doel van het spel is zo veel mogelijk punten te behalen.

Het Gamefonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

love_radio.png
Steketee, Blankenvoort, Kolster, 2014

Love Radio: Episodes of Love and Hate

Non-Fictie Transmediaregeling → Website / applicatie
€ 85.404,-

‘Love Radio’ is een transmediaal project over het verzoeningsproces en de verwerking van de genocide in Rwanda. In april 2014 is het precies twintig jaar gelden dat de moordpartijen onder de Tutsi’s en gematigde Hutu’s plaatsvonden, hierbij kwamen in 100 dagen tijd meer dan 500.000 mensen om het leven. Het project bestaat uit een online, interactieve documentaire en een tentoonstelling in FOAM. In beide gevallen spelen de makers met de dunne scheidslijn tussen de (opgelegde) verzoening en de onderhuidse spanningen. Centraal in het project staat de radiosoap ‘Musekeweya’ (Nieuwe Dageraad), een in Rwanda zeer populaire soap waarmee geprobeerd wordt de verschillende bevolkingsgroepen dichter bij elkaar te brengen. Hetzelfde medium waarmee twintig jaar geleden Hutu’s werden opgeroepen hun Tutsi-buren te vermoorden, wordt nu gebruikt voor deze in drama verpakte vredesboodschap. Hoewel in de soap de ‘happy endings’ overheersen, blijkt verzoening in de praktijk moeilijk. Love Radio volgt de schrijvers, acteurs en luisteraars van de soap, Hutu’s en Tutsi’s die elk hun eigen herinneringen met zich meedragen. Het uitgangspunt van de makers is dat ‘de waarheid’ niet bestaat. Er is ruimte voor verschillende perspectieven. De hoofdpersonen, daders en slachtoffers, vertellen het verhaal in al zijn facetten. Voor de transmediale ervaring wordt gebruik gemaakt van fragmenten uit Musekeweya en radiofragmenten van twintig jaar geleden. Het productieteam bestaat uit fotograaf Anoek Steketee en filmmaker/journalist Eefje Blankenvoort. Sara Kolster begeleidt het online proces en Kummer & Herrman verzorgen de vormgeving.

meer >

meer >