toekenningen

istanbul_oldcity_470.jpg
TREC, 2010

Play the City

Deelregeling Architectuur → Evenement
(Internationale Projecten Architectuur)
€ 10.000,-
Onderzoeker Ekim Tan organiseert een Urban design game in Istanbul. In deze virtuele simulatie worden de verschillende betrokkenen bij de ontwikkeling van de stad uitgenodigd om mee te denken over de transformatie van Istanbul. Het spel bestaat uit een onderhandelings- en ontwerpdeel voor organisaties en chat deel voor bewoners.

afgerond: december '10


» website

4.jpg
Basalt Film, 2014

Verticale Stedelingen

Deelregeling Architectuur → AV productie
€ 25.000,-

Met het transmediale project Vertical Citizens wil Basalt Film gedurende twee jaar de ingebruikname van De Rotterdam volgen en onderzoeken of hier de, door de architect beoogde, 'verticale stad' zal ontstaan. Het project bestaat uit een documentaire en een website. De documentaire valt uiteen in een aantal korte filmpjes voor de website, waarin verschillende fases in de ingebruikname van het gebouw vanuit het perspectief van de gebruikers in beeld worden gebracht, en een zelfstandige film van zestig minuten, waarin het proces van het al dan niet ontstaan van een gemeenschap en de bijbehorende spanningen via diezelfde perspectieven wordt vastgelegd. De aanvrager richt zich op de eerste twee jaar van de ingebruikname omdat de grootste ontwikkelingen in deze periode kunnen worden verwacht. De website Vericalcitizens.com, waarop de documentaire en andere gegevens over het gebouw en de ingebruikname worden verzameld, toont het gebouw als levend organisme. Voor het verzamelen van de data zet de aanvrager uiteenlopende middelen in, zoals: sensoren, ECG en hartmonitors, thermometers, audiocompilaties en foto's van de manier waarop mensen zich het gebouw 'eigen' maken. Het project is allereerst voor architecten en in architectuur geïnteresseerden relevant. Bij de productie van de documentaire en de website werkt de aanvrager samen met bij het gebouw betrokken partijen, waaronder MAB, Amvest, nHow-hotels, de gemeente Rotterdam en enkele commerciële partijen. Voor de promotie van het project en de vertoning van de documentaire wordt samengewerkt met Het Nieuwe Instituut en worden het IAFR en IDFA’s Doclab benaderd. Het voorstel betreft een vervolgaanvraag op een eerder verleende startsubsidie.

meer >

playgroundsandrewthomashuang2.jpgAndrew Thomas Huang, spreker op Playgrounds International Digital Arts Festival
Playgrounds Festival, 2014

Playgrounds Festival 2014

Deelregeling Vormgeving → Festival
€ 21.500,-

Playgrounds Festival is een meerdaags festival dat innovatie binnen het bewegend beeld presenteert en ter discussie stelt. De achtste editie van het festival vindt in 2014 plaats op 28 en 29 oktober in Tilburg en op 30 en 31 oktober in Amsterdam. Het programma bestaat uit filmvertoningen, workshops, presentaties van makers en studio’s, muziek, theater, dans en cross-over projecten. Naast het tonen van werk geven makers een toelichting op hun maakproces en gaan ze buiten het programma om in gesprek met jonge makers en studenten. Deze makers zijn onder andere Ben Hibon, Andrew Thomas Huang, Framestore, CRCR, Momoco en Julian Frost. Het verbindende thema binnen het programma van 2014 is ‘smart craft’: de vermenging van ambachten met nieuwe technieken.

meer >

playgroundsandrewthomashuang2.jpgAndrew Thomas Huang, spreker op Playgrounds International Digital Arts Festival
Playgrounds Festival, 2014

Playgrounds Festival 2014

Deelregeling Vormgeving → Festival

meer >

environment_roughB.jpg
Blender Institute, 2014

Gooseberry – Community

Deelregeling E-cultuur → Website / applicatie
€ 30.000,-

'Gooseberry' is een filmproject van Blender waarbij twaalf kleine, jonge studio’s van over heel de wereld samenwerken aan een animatiefilm. De film wordt geheel volgens de open source standaard van Blender ontwikkeld. Dit betekent dat zowel de software als het maakproces worden vrijgegeven en inzichtelijk gemaakt. De omvang van het gehele project is dusdanig groot, dat Blender ervoor heeft gekozen deelprojecten te formuleren. Deze aanvraag gaat over het Gooseberry – Community project. Hiermee wil Blender het werkproces en de resultaten van het Gooseberry filmproject naar eigen zeggen laten ‘gronden’. Het doel is de communicatie en disseminatie naar verschillende doelgroepen zowel tijdens, als na afloop van het project optimaal te laten verlopen. De aanvrager stelt dat deze onderdelen bij veel open source projecten onvoldoende aandacht krijgen, waardoor kennis verloren gaat.

Blender Institute ontving in ronde 13EC een startsubsidie voor het Gooseberry project.

meer >

studiotoer2.jpg
Studio Toer, 2014

Seoul Design Festival 2014 | Moti

Deelregeling Internationalisering → Open oproep
De ontwerpstudio Toer presenteert de lichtinstallatie Moti. Deze installatie bestaat uit een opblaasbare lamp, waarvan de binnenzijde met servo’s in beweging wordt gebracht. Door de licht opgeblazen vorm beweegt de lamp mee, zodra hij beweging signaleert. De lamp reageert zo op de sfeer van de omgeving door middel van de bewegingen van de gebruiker. De designers beogen met hun werk aan te sluiten op de Oosterse ontwerptraditie door gebruik te maken van subtiele materialen en een verfijnde vormentaal. Volgens de makers verwelkomt de lamp de aanwezigen in de ruimte en creëert hij levendigheid. Hiermee sluit het werk aan op het subthema ‘Hospitality’ van het Seoul Design Festival. Studio Toer presenteerde al eerder in 2013 een lichtinstallatie in Seoul. Ze willen door deel te nemen aan het Holland Paviljoen de Zuid-Koreaanse designwereld verder leren kennen.

afgerond: december '14

meer >

ACE_jaarprogramma_2014_afbeelding_voor_communicatiedoeleinden.jpg
Architectuurcentrum Eindhoven, 2014

Eindhoven in transitie

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma
€ 12.500,-

Het Architectuurcentrum Eindhoven onderzoekt de zogenaamde transitietrend en de betekenis ervan voor de architectuur en de stedelijke ontwikkeling in Eindhoven. Het jaarprogramma ‘Eindhoven in transitie’ richt zich specifiek op twee thema’s: Ecologie en innovatie. Hiervoor organiseert het centrum onder meer publieke ontwerpontmoetingen tussen jonge makers, een filmprogramma en debatten over onder meer publieke leegstand, het droomhuisboek en de Eindhovense bijdrage aan de Architectuur Biënnale Rotterdam. Tevens behoren de Dag van de Architectuur, de Open Monumentendag, excursies, sponsorbijeenkomsten en een Architectuurdag met een lezing en tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week tot de activiteiten.

meer >

logo_waag.png
Waag Society, 2013

Meerjarig Programma Waag Society

Deelregeling Meerjarige programma's → Programma
€ 1.000.000,-

De Waag bestaat sinds 1995 en is gestart als eerste virtuele gemeenschap in Nederland. Begonnen als De Digitale Stad heeft ze zich ontwikkeld tot instituut en platform voor onderzoek en broedplaats voor culturele en sociale innovatie.

Het activiteitenprogramma voor de periode 2013-2014 is samengesteld rond vijf thema’s met daaraan gekoppeld een publieksprogramma. De thema’s zijn Open Design, City as a platform, Live Arts, Real Needs for Real People and Creative Industry.

meer >

GionataGattoSmartCurtains.jpg
Gionata Gatto & LINV, 2014

Collection of plant driven smart curtains

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep
€ 25.000,-

Lichtontwerper Gionata Gatto (Italië, 1982) doet een ontwerpend onderzoek naar het gebruik van planten als sensor. De output van deze sensoren worden ingezet voor het aansturen van een licht gevend gordijn. Hiervoor werkt Gatto samen met LINV, een laboratorium dat onderzoek doet naar de elektrische signalen die planten voortbrengen als reactie op veranderingen in hun omgeving. Deze veranderingen kunnen onder andere te maken hebben met luchtvervuiling, grondverontreiniging en lichthoeveelheid. Gatto bestudeert samen met LINV verschillende plantsensoren en selecteert de meest geschikte techniek voor het aansturen van het lichtgevende gordijn. In samenwerking met de afdeling Plantwetenschappen van de Universiteit Wageningen verricht de ontwerper metingen om de ideale plantsoorten voor deze toepassing te selecteren.

meer >

RRVisualIIb.jpg
Rectum Raiders, 2014

Satisfaction

TAX-videoclipfonds → AV productie
€ 2.050,-

Regisseur Nick van Beijnen maakt een videoclip voor het nummer ‘Satisfaction’ van de band Rectum Raiders. De video speelt zich af op de Amsterdamse wallen, alwaar de leadzanger van de band, vanachter een raam, obsceen gedrag tentoon zal spreiden aan voorbijgangers. Uiteindelijk zal de band zelf de politie bellen om de performance te beëindigen. Dit wordt gedocumenteerd en als videoclip gebruikt.

Het TAX-videoclipfonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

Dropstuff, Thomas van den Berg, 2014

Slow your Motion

Gamefonds → Game
Slow your Motion wordt gespeeld in de publieke ruimte. Voorbijgangers worden via grote schermen uitgenodigd om zich fysiek te bewegen in een ruimte waarin de werkelijkheid versmelt met het virtuele. In plaats van snelheid, agressie en competitie gaat het bij dit spel om rust en beheersing. Hiermee ontstaat behalve een game op het scherm ook een performance op straat omdat de bewegingen van de spelers afwijken van de snelheid van het alledaagse leven om hen heen.

Het Gamefonds is een samenwerkingsregeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Deze aanvraag is ingediend bij het Mediafonds.

meer >

verticalcitizens.jpg
Basaltfilm, 2014

Verticalcitizens.com

Non-Fictie Transmediaregeling → AV productie
€ 25.000,-

Verticalcitizens.com volgt online aan de hand van de eerste bewoners en gebruikers van het nieuwe Koolhaas gebouw De Rotterdam hoe een nieuwe gemeenschap zich langzaam opricht en leert lopen. Of, als het tegenzit, struikelt en onderuit gaat. Vertical- citizens.com is een transmediaal project, waarbij de site in wisselwerking staat met de documentaire film Verticale Stedelingen. Verticalcitizens.com volgt vanaf de ingebruikname gedurende minimaal twee jaar de ontwikkelingen in De Rotterdam. Het toont het gebouw als organisme, met data als hartmonitor, en ondersteund door fotografie en audio als ECG en thermometer.

Deze aanvraag behelst de ontwikkeling van de site en de transmediale architectuur van verhaallijnen.

De Transmediaregeling is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

meer >