toekenningen

Voormalige_RK_basisschool_in_De_Marne.jpg
VOF de Kervanseray, 2009

Verhalen van de scholen van het Noorderland

Regeling Belvedere 2002-2009 → Onderzoek
(Belvedere)
€ 40.000,-
Onderzoek naar scholen in Noord- en Oost-Groningen die door krimp aan hun oorspronkelijke betekenis inboeten en waarvoor een nieuwe functie gevonden moet worden


kritiekbeeld.jpg
Noël van Dooren landschapsarchitect, 2014

Kader en agenda voor kritiek in landschapsarchitectuur

Deelregeling Architectuur → Onderzoek
€ 8.787,-

Noël van Dooren zet een onderzoek op dat een versterking van de landschapsarchitectuurkritiek beoogt. Hij stelt dat kritiek binnen de ontwerpdisciplines essentieel is voor innovatie en reflectie. Van Dooren constateert dat de kritiek binnen de landschapsarchitectuur en stedenbouw, in tegenstelling tot de architectuur, nog fragiel is. Het onderzoek bestaat enerzijds uit het organiseren van een serie masterclasses en anderzijds uit het schrijven van een essaybundel. De masterclasses zijn bedoeld voor jonge onderzoekers, ontwerpers en masterstudenten landschapsarchitectuur in verschillende steden in Europa. Deze organiseert de aanvrager in samenwerking met onderwijsinstellingen. De gevraagde projectsubsidie wordt gebruikt voor het schrijven en publiceren van een Engelstalig essaybundel dat de verschillende kritiektradities in Europa verkent. Tevens omschrijft het wat kritiek is in technische zin, wat haar specifieke rol kan zijn in landschapsarchitectuur en is het een middel om een agenda op te stellen voor de toekomst. De essaybundel dient daarnaast als kader waarbinnen schrijvers hun kritiek kunnen plaatsen. Partners in het project zijn ECLAS en JoLa, Journal of Landscape Architecture. De essaybundel wordt ook als e-book beschikbaar gesteld.

meer >

riopic4.jpg
Nina Støttrup Larsen, 2014

Here be Dragons

Deelregeling Vormgeving → Presentatie
€ 25.000,-

Nina Støttrup Larsen ontvangt subsidie voor het realiseren van een serie presentaties in Berlijn, Ljubljana en Brussel. In de presentaties, die zich op het grensgebied van performance, scenografie en tentoonstellingsontwerp bevinden, agendeert Støttrup Larsen het (neo-)kolonialisme van Westerse landen in Afrika. Zij refereert aan de claim van een aantal Afrikaanse landen van 777 triljoen dollar als compensatie voor de jaren van kolonialisme. Støttrup Larsen stelt dat deze claim onvoldoende aandacht heeft gekregen vanuit zowel de politiek alsmede de kunsten. Verder stelt Støttrup Larsen dat het kolonialisme nog steeds in zekere mate stand houdt in Afrika. Dit wil zij verder onderzoeken. De resultaten van het onderzoek dienen als input voor de presentaties. In de totstandkoming van het project werkt Støttrup Larsen samen met choreograaf Boyzie Cekwana en co-auteurs en performers Theaterwerkstatt Pilkentafel.

meer >

afbeeldingGOGBOT2014SpaceshipEarth.jpg
Stichting PLANETART, 2014

GOGBOT Festival: SEEKER

Deelregeling E-cultuur → Festival
€ 39.500,-

Stichting PLANETART organiseert in september de elfde editie van het jaarlijkse, gratis toegankelijke GOGBOT festival in Enschede. Het festival presenteert een mix van internationale topkunstenaars en jong talent. GOGBOT verbindt kunst, design, wetenschap en technologie, met aandacht voor populaire cultuur. Het thema van deze editie is ‘(Operating manual for) SPACESHIP EARTH’, naar de gelijknamige publicatie van Buckminster Fuller uit 1969. Tientallen deelnemers, waaronder Rosa Menkman, Daan Roosegaarde, Semiconductor en Andre Kuipers, belichten met hun werk of in presentaties de risico’s van de markteconomie en industrialisatie in relatie tot bijvoorbeeld het energievraagstuk en de beïnvloeding van ecosystemen van ons gezamenlijke ‘ruimteschip’. Een van de sleutelprojecten op het komende festival is het SEEKER project van kunstenaar/bioloog Angelo Vermeulen. SEEKER is een community art project geïnspireerd op initiatieven als MARS ONE dat het publiek op een radicale manier laat nadenken over extreme levensvormen door middel van experimentele ruimtevaart-architectuur.

meer >

07Habberdasher.png
Ostrich Banditos, 2014

Gamescom 2014, Keulen | Westerado: Double Barreled

Deelregeling Internationalisering → Open oproep
Westerado: Double Barreled van Ostrich Bandito is een action adventure detective western met een focus op de verhaallijn, goede muziek en verfijnde pixels. In de game zijn meerdere verhaallijnen te verkennen. Het belangrijkste doel van de speler is om de moordenaar van zijn familie te vinden. In een open wereld zoek je naar personages die aanwijzingen over de identiteit van de moordenaar hebben. De meeste personages zullen niet meteen hints geven, maar vragen om hulp en belonen de speler met informatie.

meer >

587.jpg
MOTI - Museum Of The Image, Breda, 2014

Jaarprogramma MOTI

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma
€ 75.000,-

Het Museum of the Image (MOTI) beoogt museale tradities te verbinden aan de hedendaagse, visuele cultuur waar bewegend beeld, architectuur, mode, sieraden en accessoires vormgeving en beeldende kunst door elkaar lopen. Het museum bestudeert en stimuleert de ontwikkelingen in de beeldcultuur en de daaruit voortkomende crosssectorale samenwerkingen. Met het programma hoopt het museum bij te dragen aan de totstandkoming van een rijke en krachtige betekenis van de beeldcultuur door verbindingen te creëren tussen de geschiedenis van de visuele communicatie en de huidige en toekomstige beeldcultuur. MOTI organiseert in 2014 de tentoonstellingen 'De Collectie', 'MOTI HOTEL II: Jan van der Ploeg', 'BredaPhoto: Der Wanderer', 'Bahram Sadeghi: De keppel en de hoofddoek' en de conferentie met publicatie 'I don't know‘¦'.

meer >

587.jpg
MOTI - Museum Of The Image, Breda, 2014

Jaarprogramma MOTI

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma

meer >

244772625433.jpg
Mediamatic, 2013

Meerjarig Programma Mediamatic

Deelregeling Meerjarige programma's → Programma
€ 800.000,-

Mediamatic houdt zich sinds 1983 bezig met ontwikkelingen op het gebied van kunst, mediatechnologie en interactieve media. Onderzoek en experiment met nieuwe media en het cultureel en maatschappelijk potentieel van nieuwe technologieën staan daarbij voorop.

Het basisprogramma waarvoor Mediamatic een subsidie aanvraagt is onder te verdelen in activiteiten, thema’s en programmalijnen. Naast een voortzetting van de bestaande activiteiten als tentoonstellingen, workshops en presentaties die zich bezig houden met kunst, cultuur en maatschappij, gecombineerd met nieuwe media en technologieën, zal het activiteitenprogramma ook ruimte geven aan een aantal nieuwe thema’s. Deze hoofdthema’s zijn ontwerpen met organismen, een lab voor mycomaterialen en voedseltechnologie.

meer >

Claudy_Jongstra_Hammer.jpg
Claudy Jongstra, 2014

Indigo @ The Hammer Museum L.A.

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep
€ 25.000,-

Claudy Jongstra maakt een wandtapijt voor het Hammer Museum in Los Angeles. Het museum heeft Jongstra gevraagd om een permanent werk te maken. De keuze voor Jongstra is gemotiveerd vanwege haar unieke werkwijze waarin het gehele maak- en productieproces wordt betrokken en de verbindingen die Jongstra legt tussen textiel, kunst, architectuur en erfgoed. De ontwerper wil met haar werk de notie van zachtheid en de verwondering over de natuur terug brengen in het hart van de stad Los Angeles. De beurs stelt Claudy Jongstra in staat om meer tijd aan onderzoek naar materiaal, structuur, kleur en compositie te besteden.

meer >

that_s_it_screenshot.jpg
Charlene van Kasteren, 2014

That's it

TAX-videoclipfonds → AV productie
€ 2.310,-

Ara’s Circle speelt op jazz en funk geïnspireerde muziek onder leiding van Arndt Beckmann. Voor het nummer ‘That’s it’ maakt Charlene van Kasteren een videoclip. Beeldend streeft de regisseur naar een mix van film noir en anime. De videoclip gaat over 5 personen die allen op eigen wijze samenkomen in een café waar Ara’s Circle speelt.

Het TAX-videoclipfonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

that_s_it_screenshot.jpg
Charlene van Kasteren, 2014

That's it

TAX-videoclipfonds → AV productie

meer >

WF_Promo_LevelView01.jpg
Kypski Music Productions, 2014

Wreck Fader

Gamefonds → Game
€ 21.984,-

Wreck Fader is een game ter vervanging van een videoclip. Het is een samenwerking tussen artiest Thomas Elbers, animator Joram van Loenen en programmeur Tim Groeneboom. De game is zowel promotie van de nieuwe single, als een manier om spelers meer bij de muziek te betrekken. De game heeft 'turntablism’ als onderwerp, oftewel scratching, waarbij de draaitafel als muziekinstrument wordt gebruikt. De game wordt tegelijkertijd een open-source tool binnen Unity, waar indie developers mee aan de slag kunnen. De speler is de naald die zich door de groeven over de plaat beweegt. Het landschap wordt dusdanig uitvergroot, dat stofjes en andere dingen die je zoal op een plaat kunt tegenkomen, veranderen in tumbleweeds, en de groeven zelf bergen worden. Zo ontstaat een abstract landschap.

Het Gamefonds is een samenwerkingsregeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

verticalcitizens.jpg
Basaltfilm, 2014

Verticalcitizens.com

Non-Fictie Transmediaregeling → AV productie
€ 25.000,-

Verticalcitizens.com volgt online aan de hand van de eerste bewoners en gebruikers van het nieuwe Koolhaas gebouw De Rotterdam hoe een nieuwe gemeenschap zich langzaam opricht en leert lopen. Of, als het tegenzit, struikelt en onderuit gaat. Vertical- citizens.com is een transmediaal project, waarbij de site in wisselwerking staat met de documentaire film Verticale Stedelingen. Verticalcitizens.com volgt vanaf de ingebruikname gedurende minimaal twee jaar de ontwikkelingen in De Rotterdam. Het toont het gebouw als organisme, met data als hartmonitor, en ondersteund door fotografie en audio als ECG en thermometer.

Deze aanvraag behelst de ontwikkeling van de site en de transmediale architectuur van verhaallijnen.

De Transmediaregeling is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

meer >