toekenningen

Voormalige_RK_basisschool_in_De_Marne.jpg
VOF de Kervanseray, 2009

Verhalen van de scholen van het Noorderland

Regeling Belvedere 2002-2009 → Onderzoek
(Belvedere)
€ 40.000,-
Onderzoek naar scholen in Noord- en Oost-Groningen die door krimp aan hun oorspronkelijke betekenis inboeten en waarvoor een nieuwe functie gevonden moet worden


06KLEINEICONENbeeld.jpeg
Vereniging Deltametropool, 2014

Kleine Iconen van de Hollandse Metropool

Deelregeling Architectuur → Startsubsidie
€ 7.500,-

Het stedelijk leven verandert, mede dankzij de werking van nieuwe ruimtelijke objecten en sociale, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Met een interactieve webapplicatie wil Vereniging Deltametropool de Kleine Iconen van de Hollandse Metropool in beeld brengen: iconen die op het eerste gezicht niet zo belangrijk zijn, maar een grote impact hebben gehad op het stedelijk leven (zoals ‘Het Nieuwe Werken’ of de bakfiets). Iconen van de laatste 25 jaar worden getoond aan de hand van beeld-, film- en kaartmateriaal, kleine weetjes, persoonlijke verhalen en citaten. Doel van de webapplicatie is om met projecten, iconen en transformaties het Nederlandse metropolitane leven door de jaren heen in beeld te brengen. De webapplicatie is niet alleen bestemd voor professionals maar kent een brede doelgroep. Zij is interactief en staat open voor input, zo kan er gezamenlijk gebouwd worden aan het verhaal van de Nederlandse Metropool. Vereniging Deltametropool en Architectuur Film Festival Rotterdam werken samen in dit project. Beide organisaties zullen lancering van het project actief promoten binnen hun eigen netwerk en daarbuiten. In het kader van het Jaar van de Ruimte 2015 zal tevens samenwerking worden gezocht met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

meer >

VormgevingAldoBakkerBeeldWateringCanfoto.jpg
nai010 uitgevers, 2014

Aldo Bakker

Deelregeling Vormgeving → Publicatie
€ 19.299,-

Nai010 publiceert het eerste boek met het werk van ontwerper Aldo Bakker als uitgangspunt. De inhoud wordt samengesteld door Hans den Hartog Jager en Alice Rawsthorn. De publicatie plaatst het werk van Aldo Bakker in een bredere context door inspiratiebronnen en gerelateerde ontwerpers te belichten. Hiermee wil nai010 een breed publiek niet alleen kennis laten maken met het werk van de ontwerper, maar ook achtergrondinformatie geven. Aanleiding voor de publicatie is de brede aandacht voor de ontwerper in binnen- en buitenland, in tentoonstellingen en geschreven media, met name de geplande solotentoonstelling in het Musée des Arts Contemporains Grand Hornu. De publicatie verschijnt januari 2016 in een oplage van 1.500 stuks.

meer >

afbeeldingGOGBOT2014SpaceshipEarth.jpg
Stichting PLANETART, 2014

GOGBOT Festival: SEEKER

Deelregeling E-cultuur → Festival
€ 39.500,-

Stichting PLANETART organiseert in september de elfde editie van het jaarlijkse, gratis toegankelijke GOGBOT festival in Enschede. Het festival presenteert een mix van internationale topkunstenaars en jong talent. GOGBOT verbindt kunst, design, wetenschap en technologie, met aandacht voor populaire cultuur. Het thema van deze editie is ‘(Operating manual for) SPACESHIP EARTH’, naar de gelijknamige publicatie van Buckminster Fuller uit 1969. Tientallen deelnemers, waaronder Rosa Menkman, Daan Roosegaarde, Semiconductor en Andre Kuipers, belichten met hun werk of in presentaties de risico’s van de markteconomie en industrialisatie in relatie tot bijvoorbeeld het energievraagstuk en de beïnvloeding van ecosystemen van ons gezamenlijke ‘ruimteschip’. Een van de sleutelprojecten op het komende festival is het SEEKER project van kunstenaar/bioloog Angelo Vermeulen. SEEKER is een community art project geïnspireerd op initiatieven als MARS ONE dat het publiek op een radicale manier laat nadenken over extreme levensvormen door middel van experimentele ruimtevaart-architectuur.

meer >

Afbeelding3.jpg
Studio Dumbar, 2014

Seoul Design Festival 2014 | Visual Identity Alzheimer Nederland

Deelregeling Internationalisering → Open oproep
Studio Dumbar ontwikkelde de nieuwe visuele identiteit en communicatiestijl voor Alzheimer Nederland. Deze dient bij te dragen aan de kwaliteit van de communicatie met Alzheimerpatiënten en mensen in hun omgeving. Voor het Seoul Design Festival ontwikkelt het ontwerpbureau een motion graphic die de kenmerkende typografische effecten van de nieuwe identiteit bevat en aansluit bij de Zuid-Koreaanse context. Studio Dumbar heeft een partnerbureau in Seoul en voerde al eerder projecten uit in Zuid-Korea. Door deel te nemen aan het Seoul Design Festival ambieert het bureau bij te dragen aan de designsector in Zuid-Korea en hoopt zij de bezoekers van het festival te inspireren.

afgerond: december '14

meer >

Energy_harvester.png
Cinekid, Amsterdam, 2014

Superhuman

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma
€ 58.800,-

Stichting Cinekid wordt ondersteund voor twee specifieke onderdelen van het festival: het Medialab en een conferentie. Het Medialab is een grote, jaarlijks terugkerende tentoonstelling van interactieve media-installaties en is gericht op kinderen. Het thema van 2014 is ‘Superhuman’. De conferentie over nieuwe media, maakt onderdeel uit van het programma voor professionals. De doelstelling van het jaarprogramma is dan ook tweeledig: enerzijds wil de aanvrager ontwikkelingen op het gebied van mediatechnologie inzichtelijk maken voor een breed publiek. Kinderen tot veertien jaar vormen daarbij de belangrijkste doelgroep. Anderzijds wil Cinekid vernieuwende, artistieke vormen van research en development met betrekking tot mediatechnologie en mediawijsheid, onder de aandacht brengen bij een internationaal publiek van mediaprofessionals. Het jaarprogramma van Cinekid is opgehangen aan drie bestaande onderzoeken. Het betreft het werk van Theodore Watson en Emily Gobeille (i/O design), Ivan Poupyrev (Disney Research Lab Pittsburgh) en Anthony Rowe (Squidsoup). Deze onderzoeken worden uitgewerkt tot drie workshopformats en/of installaties die de basis zullen vormen voor het Medialab in 2014.

meer >

Energy_harvester.png
Cinekid, Amsterdam, 2014

Superhuman

Deelregeling Activiteitenprogramma's → Activiteitenprogramma

meer >

logo_v2.png
V2_ Instituut voor instabiele media, 2013

Meerjarig Programma V2_

Deelregeling Meerjarige programma's → Programma
€ 800.000,-

V2_ werd dertig jaar geleden opgericht en onderzoekt de impact van technologie op kunst en samenleving. Dat doet ze thematisch en zowel theoretisch als praktijkgericht.
Voor de periode 2013-2014 ontvangt V2_ subsidie voor het activiteitenprogramma bestaande uit presentaties, praktijkgericht onderzoek en talentontwikkeling, publicaties, het contextualiseren en documenteren (archief/website) en de Agency, een verhuurfaciliteit voor kunstwerken ontwikkeld in het lab van V2_.

meer >

Ruben_Pater___Drone_Survival_Guide.jpgDrone Survival Guide - a former project of Ruben Pater
Ruben Pater, 2014

Land of Tomorrow

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep
€ 25.000,-

Grafisch ontwerper Ruben Pater maakt een storytelling applicatie waarmee met een gemeenschap een beeldverhaal kan worden gecreëerd. Het pilot project vindt plaats in het Noord Canadese territorium Nunavut waar samen met de lokale bevolking een graphic novel wordt gemaakt. Pater stelt dat het voor de zeer jonge Inuit bevolking van belang is dat zij bekend blijven met de traditionele beeldtaal, maar daarmee hun eigen verhalen kunnen vertellen. In de applicatie kunnen gebruikers hun eigen foto's, tekeningen of collages uploaden die samen met traditionele beelden een beeldbank vormen. Met deze beeldbank kunnen de gebruikers hun eigen verhalen samenstellen en publiceren. Op elk gepubliceerd verhaal kan worden gestemd en er kan commentaar worden geleverd. Door samen te werken met het lokale mediabedrijf IsumaTV wordt er toegang verkregen tot toegang tot tien nederzettingen die zeer lastig te bereiken zijn. De aanvrager leidt voor elke nederzetting een lokale leraar op die in de gemeenschap workshops kan geven over hoe de applicatie gebruikt kan worden. Op basis van alle input uit de 10 gemeenschappen stelt Pater een graphic novel samen die door toepassing van een grafisch filter tot een coherente stijl wordt gemaakt. Door het filter blijft het originele materiaal van de bevolking echter zichtbaar. Naast het beeldverhaal dat in de gemeenschappen wordt gedistribueerd resulteert het project in een mobiele tentoonstelling en een applicatie die met minimale aanpassing ook geschikt is voor andere culturele contexten.

meer >

Ruben_Pater___Drone_Survival_Guide.jpgDrone Survival Guide - a former project of Ruben Pater
Ruben Pater, 2014

Land of Tomorrow

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep

meer >

Still2kopie.jpg
Randy Vermeulen, 2014

Grote mannen worden klein

TAX-videoclipfonds → AV productie
€ 18.000,-

Regisseur Janetta Ubbels maakt de videoclip voor het nummer ‘Grote mannen worden klein’ van rapper Diggy Dex. Leidend in de video zijn poppenanimaties van Margot Holtman. De intieme sfeer van het nummer, dat gaat over de relatie van de rapper met zijn zoontje, wordt door middel van een schaduwspel in de video in beeld gebracht.

Het TAX-videoclipfonds is een regeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

Knipsel2.jpg
Ludomotion, 2014

Evermore

Gamefonds → Game
€ 50.000,-

Evermore is zowel een tactische Role Play Game, als een experiment in game design. Dormans combineert een adaptieve spelwereld met tactische gameplay, door middel van moderne card-based mechanics. Gevechten, personages, dialogen en omgevingen worden aan de ene kant met behulp van kaarten van diepgang en karakter voorzien. Met behulp van procedural content generation wordt aan de andere kant een adaptieve wereld gemaakt. Acties van de speler hebben zichtbare consequenties voor de spelomgeving. De getoonde wereld is een afspiegeling van de avonturen en keuzes van de speler. Dormans wil op deze manier de klassieke tactische RPG opnieuw uitvinden, met name de ontwikkeling van narratief in een game. Hij maakt hiervoor gebruik van recente wetenschappelijke studies op het gebied van game studies, technologie en narratologie.

Het Gamefonds is een samenwerkingsregeling van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

meer >

zwarte_piet.jpg
Sunny Bergman, 2014

Ook al ben ik zwart als roet

Non-Fictie Transmediaregeling → Website / applicatie
€ 25.000,-

De Familie Film & TV ontvangt een ontwikkel-subsidie voor het project 'Ook al ben ik zwart als roet' die zij samen met Sunny Bergman, (Beperkt houdbaar, Sletvrees) en IJsfontein produceren. 'Ook al ben ik zwart als roet' is een transmediaal project waarin sluipende vormen van racisme en de zogenaamde 'white privilege' centraal staan. Naast een televisiedocumentaire worden via verschillende (online) platforms en een game, privileges en onbewuste vooroordelen ten opzichte van huidskleur zichtbaar gemaakt en besproken. De jaarlijks terugkerende discussie over Zwarte Piet vormt de directe aanleiding voor dit project.

meer >

meer >